Valoarea cinstită a Bitcoin este de 38.000 de dolari, se arată în ultimul raport întocmit de analiștii financiari ai JP Morgan. Cotația a fost înaintată, după ce, la începutul acestei luni, principala criptomonedă a recuperat o parte din pierderile suferite recent.
Ceea ce contrariază la JP Morgan este faptul că aceștia susțin că valoarea pe lungă durată a Bitcoin este de 150.000 de dolari. Raportările din ianuarie 2021 arătau o cotație cu 4.000 de dolari mai mică față de cea estimată anul acesta. Și, în aceste condiții, de unde vine valoare cinstită de 38.000 de dolari?
Valoarea cinstită, semne bearish?
Strategii financiari ai JP Morgan pun valoarea cinstită a Bitcoin la 38.000 de dolari pe seama faptului că acesta este de patru ori mai volatil decât aurul. Tot ei spun că, dacă Bitcoin ar fi doar de trei ori mai volatil decât aurul, atunci valoarea cinstită ar fi de 50.000 de dolari.
În momentul de față, pare că JP Morgan pariază voalat pe o scădere a criptomonedei, având în vedere că valoarea cinstită este cu peste 12 procente mai scăzută față de cotațiile la care s-a tranzacționat Bitcoin astăzi. Pe piața din Hong Kong, principala criptomonedă s-a tranzacționat la o valoare cuprinsă între 43.000 și 43.500 de dolari.
Aceiași strategi JP Morgan semnalau că, în ianuarie, Bitcoin a cunoscut o corecție care arăta mai puțin ca o capitulare decât cea din luna mai trecută, în care criptomoneda a pierdut 50% din valoare.
Totuși, unii indicatori de pe burse indică acum o tendință de reducere a poziției mai îndelungată și, prin urmare, mai îngrijorătoare, mișcare ce a început în noiembrie, au observat aceștia.
Atunci, ca și acum, strategii afirmau despre Bitcoin că are o valoare cinstită de 35.000 de dolari, în condițiile în care acesta se tranzacționa cu 63.000 de dolari. Pe scurt, finanțiștii vedeau valoarea cinstită cu 45% mai jos decât cea la care se vindea și cumpăra Bitcoin.
„Cea mai mare provocare pentru Bitcoin în viitor este volatilitatea sa și ciclurile de boom și explozie care împiedică adoptarea instituțională în continuare”, afirmă strategii JP Morgan.
Avertismentele analiștilor
Pe de altă parte, Rekt Capital crede că Bitcoin mai are un drum lung până să ajungă la valoarea de 69.000 de dolari pe care a atins-o în noiembrie 2021. Tocmai din aceste motive, specialistul crede că, până când Bitcoin nu va reuși să atingă două praguri de susținere serioase, ar putea să cadă din nou la minimumul de 28.000 de dolari.
De la acest prag de 28.000 de dolari până la vârful de 69.000 de dolari, Bitcoin va avea de dus o bătălie aprigă, altfel nu are nici o sansă să mai atingă noi cote record.
Chiar în mijlocul acestor două puncte de preț (minim și maxim) se află două medii mobile și, până acum, Bitcoin nu le-a câștigat înapoi ca niveluri de suport. Pentru a avea o altă șansă de a depăși maximul, spune Rekt Capital, acest lucru trebuie să devină realitate.
„Aceste două Bitcoin Bull Market EMA vor fi acum o rezistență. Ele constituie punctul de mijloc al intervalului macro. Ambele trebuie să fie revendicate ca suport pentru Bitcoin pentru a intra în jumătatea superioară a intervalului macro”, a rezumat el alături de un grafic.
Cele două medii mobile implicate sunt mediile mobile exponențiale (EMA) la 21 și 50 de săptămâni.
Mai mult, potrivit acestuia, faptul că media mobilă la 50 de zile a trecut sub cea de 200 de zile semnalează că de fapt se începe un trend descendent de durată pentru Bitcoin.
Reglementările și taxele la nivel mondial pot afecta valoare BTC
Un trend descendent ar putea sa fie dat, din nou, ca în ianuarie de către problemele pe care autoritățile di n Kazahstan încep să le provoace cripto-minerilor care au fugit din China și s-au relocat în țara vecină. Autoritățile din Asia Centrală vor să impună un set de noi taxe pentru minerii de criptomonede pentru a maximiza veniturile la bugetul de stat de pe urma acestora.