Puncte cheie
- Adopția globală a crypto s-a intensificat considerabil între 2024 și 2025.
- În România, estimările arată că între 5% și 10% din populația totală sunt deținători de crypto.
- Adopția Bitcoin și crypto se poate intensifica cu ajutorul reglementărilor MiCA ale UE aplicate în legislația românească.
Industria globală de crypto a marcat diverse realizări, în special în ultimii doi ani.
Adopția crypto în România crește constant, pe fondul reglementărilor mai clare din UE aplicate în legislația națională și a ratelor optimiste de deținere a activelor digitale.
Odată ce românii înțeleg relevanța noilor cadre de reglementare crypto, barierele care stau în calea adopției în masă se vor disipa.
Eliminarea barierelor din calea adopției crypto
Ca majoritatea tehnologiilor inovatoare, industria crypto a întâmpinat mai multe obstacole pe drum, iar România nu face excepție.
Unele dintre cele mai comune bariere prezente în calea adopției crypto includ următoarele:
- Lipsa de informații
- Frica de necunoscut
- Publicitate negativă care subliniază doar dezavantajele industriei (riscuri, probleme din trecut, preocupări viitoare)
- Lipsa de reglementare clară, diminuând încrederea
- Îngrijorări privind securitatea
Cu toate acestea, încet dar sigur, finanțele tradiționale îmbrățișează industria crypto, realizând că tehnologiile emergente vor fuziona în cele din urmă cu sistemele financiare bine stabilite, având o avansare sau riscând să rămână în urmă.
SUA, sub noua administrație a lui Donald Trump, a arătat un mare sprijin pentru activele digitale. Președintele a semnat un Ordin Executiv pentru a înființa o Rezervă Strategică de Bitcoin și un Stoc de Active Digitale, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, alte țări vor urma.
Este demn de remarcat faptul că proiectul crypto al familiei Trump, World Liberty Financial (WLFI), include doi români, subliniind talentele blockchain apreciate la nivel global ale țării noastre.
Europa face și ea eforturi pentru a sprijini industria crypto prin reglementări mai clare din cadrul MiCA (Reglementarea Piețelor de Crypto-Active), pentru a câștiga încrederea publicului și a permite mai multe investiții în industrie.
Prin integrarea recentă a Bitcoin și crypto în standardele financiare globale de către FMI, agenția a deschis calea pentru o adopție mai ușoară.
Cursa pentru crypto s-a intensificat în 2024 și continuă și azi.
În România, adopția crypto este în creștere, conform rapoartelor recente referitoare la numărul de utilizatori de active digitale, deținere și fluxuri de intrare.
Crypto în România: utilizatori, deținere și fluxuri de intrare
Numărul utilizatorilor de crypto
În martie, în timpul Crypto Expo Europe, cea mai mare expoziție de crypto din Europa de Est, participanții au subliniat în cadrul discuțiilor că 1 milion de români au un portofel de crypto sau un cont pe un exchange crypto.
Pe de altă parte, Global Legal Insights a notat într-un raport recent despre blockchain și crypto în țară că în prezent există 2 milioane de deținători de crypto înregistrați în România.
Statista a prezis într-un raport din iulie 2024 că pe piața crypto din România, numărul utilizatorilor ar putea ajunge la 5,65 milioane în 2025.
Având în vedere aceste estimări, avem în prezent între 5% și 10% deținători de crypto în țară.
Rata de penetrare a utilizatorilor pe piața activelor digitale din țară este prognozată să depășească 29% în 2025.
Fluxuri de intrare crypto în România – Europa de Est
Un raport Chainalysis din octombrie 2024 a arătat că între iulie 2023 și iunie 2024, România s-a clasat pe locul 7 în topul țărilor din Europa de Est după valoarea crypto primită, cu sub $25 miliarde în fluxuri de intrare crypto.
Rusia este în frunte, depășind $150 miliarde în fluxuri de intrare crypto.
Chainalysis arată, de asemenea, că România a înregistrat cea mai mare creștere anuală între 2023-2024 în termeni de NFT-uri în Europa de Est.
Țara a avut, de asemenea, o creștere notabilă a bridge-urilor crypto, depășind Rusia, Slovacia, Polonia, Moldova și Cehia. Bridge-urile crypto sunt protocoale care permit transferuri de active și date între diferite blockchainuri, permițând interoperabilitatea și tranzacțiile între chain-uri.
Același raport a abordat, de asemenea, o activitate DeFi în creștere în Europa de Est anul trecut. Potrivit Chainalysis, activitatea DeFi a crescut cu 40% YoY între iulie 2023 și iunie 2024, comparativ cu iulie 2022 și iunie 2023.
Europa de Est este plasată pe locul al treilea după America Latină și Africa Subsahariană.
Factori cheie ai creșterii pieței de crypto din România
Factorii cei mai importanți de creștere pentru piața crypto din România sunt următorii:
- Acceptarea și adopția crescândă a crypto de către persoane și instituții
- Interesul pentru platformele de Finanțe Descentralizate
- Potențialul activelor digitale de a servi drept protecție împotriva inflației și instabilității politice
- Progresele în tehnologia blockchain și utilizarea crescută a crypto pentru tranzacțiile transfrontaliere
- Sursele sporite de educație privind crypto și blockchain
- Implementarea reglementărilor MiCA ale UE în România
Piața va continua să crească în țară și la nivel global, în ciuda volatilității naturale tipice oricărei piețe emergente și în evoluție rapidă.
Aplicarea reglementărilor MiCA ale UE în România
Intrarea MiCA în aplicare în UE în 2024
Reglementările MiCA europene aduc mai multă claritate industriei crypto din întreaga Europă, iar piețele crypto din România vor trebui să respecte și ele aceste reglementări.
Decembrie 2024 a marcat luna intrării în aplicare a MiCA în UE, conform calendarului oficial publicat pe site-ul oficial ESMA.
România are tot ce este necesar pentru a deveni un lider în tehnologia blockchain, iar reglementările mai clare din industrie îi vor sprijini dezvoltarea.
Cu toate acestea, dimensiunea reală a pieței crypto din România nu este 100% exactă, deși țara era aproape de a semna o lege care ar fi oferit o imagine mai clară a pieței generale.
Problema nerezolvată a scutirii câștigurilor crypto de la taxe
Țara se pregătea să obțină o imagine mai specifică a pieței crypto în urma legii care ar fi scutit câștigurile crypto de la impozitul pe venit.
Proiectul a fost contestat de fostul Președinte Klaus Iohannis, care l-a respins din cauza unor probleme legate de Institutul Teologic Baptist și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
În februarie, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a declarat că vrea să reglementeze industria crypto în România cât mai rapid, pentru a avea o concluzie și un nou cadru de reglementare înainte de alegerile din mai.
Noi reglementări crypto sunt așteptate înainte de alegerile din România
Barna a spus în cadrul unei întâlniri guvernamentale luna trecută că statul român trebuie să fie pregătit pentru noi provocări, nu doar în ceea ce privește alegerile, ci și în termeni de tranzacții online, inclusiv crypto.
El a spus că aceste subiecte trebuie abordate cât mai curând posibil și este așteptat un proiect de lege pentru a reglementa piața crypto. Acesta va include următoarele:
- Autorizarea companiilor care lucrează în industrie
- Reglementarea modului în care companiile crypto intră pe piață
- Impozitarea tranzacțiilor crypto
De asemenea, acesta a subliniat că ANAF trebuie să fie pregătit pentru a face față tuturor provocărilor care vor apărea.
Companiile crypto vor trebui să obțină autorizarea oficială pentru a opera legal în țară. Platformele precum Binance, Coinbase, eToro și altele vor trebui să raporteze tranzacțiile crypto-fiat autorităților române.
Global Legal Insights a distribuit o analiză complexă privind legile și reglementările în domeniul blockchain și crypto în 2025 în România, urmărind, în principal, regimul legal și directivele emise de UE.
Implicarea României în industria crypto
În ciuda perturbărilor semnificative din 2022-2023 în spațiul Web3 cauzate de prăbușirea mai multor proiecte (colapsul exchange-ului FTX, atacul SUA asupra Binance, și altele), industria a beneficiat de noi aplicații și cercetări care au sporit valoarea și încrederea în industrie.
Aceste evoluții au arătat că piața se maturizează și nu a fost trecută cu vederea de către reglementatori.
România este implicată în multiple programe europene cum ar fi Programul InvestEU, și Platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa, care continuă să sprijine poziția UE ca pionier recunoscut la nivel mondial în domeniul tehnologiei blockchain, conform raportului.
Autorii care au contribuit la raport, printre care Sergiu-Traian Vasilescu, Luca Dejan și Bogdan Rotaru de la VD Law Group, se așteaptă ca România să fie semnificativ implicată în Observatorul și Forumul Blockchain al UE și în Facilitatea Conectarea Europe, extinzând cunoștințele instituțiilor sale relevante privind piața crypto.
De asemenea, ei au menționat măsurile luate de Guvernul României în domeniul crypto, inclusiv:
- Programe specifice pentru 2021-2026 pentru finanțarea perfecționării și recalificării angajaților
- Programe pentru Digitalizarea IMM-urilor
Avocații au menționat că în România, profesiile de arhitect și dezvoltator blockchain au fost oficial recunoscute încă din 2011 ceea ce înseamnă că țara are deja o cultură crypto implementată de multă vreme.
Legislativul român a exprimat rezerve în 2018 cu privire la finanțarea altor centre de cercetare blockchain, dar adopțiia rapidă a crypto a determinat Banca Națională a României să creeze și să găzduiască un Hub de Inovație Fintech.
Începând cu 2022, a fost înființat un departament specializat în cadrul Ministerului de Interne pentru a susține inițiative legate de utilizarea noilor tehnologii și soluții digitale, inclusiv blockchain.
Acțiuni cheie ale Guvernului României
Raportul citează câteva acțiuni cheie întreprinse de Guvernul României în industria crypto în țară:
- Prevenirea practicilor malițioase care ar putea fi asociate cu crypto (spălare de bani, crimă organizată)
- Decizia de a securiza interesul național prin reglementarea noilor tehnologii emergente în cele mai sensibile domenii: perspectiva fiscală, anti-spălare de bani, KYC și drept penal
Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență (GEO) nr. 111/2020 în vederea completării și modificării Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Scopul GEO este de a consolida reglementarea crypto în România în ceea ce privește politicile AML.
Consolidarea reglementării crypto
GEO indică, de asemenea, că furnizarea de servicii de schimb crypto-fiat și portofele digitale ar trebui să fie supusă autorizării și/sau înregistrării de către Comisia pentru autorizarea activității de schimb valutar în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, precum și obținerii aprobării tehnice de la Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Raportul notează că, deși proiectul de decizie a fost publicat de Guvern în mai 2022, prevederile care reglementează activitățile de servicii de schimb între valute virtuale și fiduciare și furnizorii de portofele digitale nu sunt încă pe deplin aplicabile.
Ca regulă generală, crypto nu este considerat monedă legală în România sau la nivelul UE, în timp ce UE prevede emiterea unui Euro digital.
Cu toate acestea, conform MiCA, care este direct aplicabilă în România și susținută de legiuitorul român, stablecoins pot fi văzute ca echivalentul banilor electronici.
Aplicarea MiCA marchează un punct de referință esențial în eforturile UE de a reglementa crypto, iar în România, unele prevederi MiCA au devenit deja aplicabile.
Tranzacții crypto
Global Legal Insights a notat că plățile crypto sunt din ce în ce mai acceptate de marii retaileri, direct sau prin intermediul gateway-urilor de plată, pentru a evita problemele legate de:
- Implementarea tehnică
- Tranzacție și management
Ei au notat că în cadrul instituțiilor legale, activele crypto sunt în general calificate drept active intangibile. Echipa de avocați a declarat:
„Din punct de vedere tehnic, o plată în crypto reprezintă un schimb, nu un contract de vânzare și, deși nicio criptomonedă nu este considerată monedă legală, părțile pot accepta voluntar crypto ca mijloc de plată alternativ.”
Tranzacții stablecoins
Odată cu intrarea în vigoare a MiCA, plățile efectuate cu stablecoins în România vor face parte dintr-un cadru bine reglementat, care ar trebui să:
- Crească legitimitatea și stabilitatea acestei metode de plată
- Conducă la creșterea încrederii consumatorilor
Tranzacțiile stablecoin vor fi analizate pentru a asigura conformitatea cu MiCA, inclusiv măsuri de transparență și AML. Regulatoarele financiare române vor supraveghea aceste tranzacții pentru a proteja interesele consumatorilor și pentru a menține integritatea pieței.
Stablecoins sunt un element important în industria crypto deoarece leagă sistemul financiar tradițional de sectorul activelor digitale și oferă mai multă încredere utilizatorilor.
Sistemul bancar românesc și activele digitale – BNR supraveghează piețele crypto
Din februarie 2025, Banca Națională a României, BNR, a supravegheat industria crypto în România.
Ministerul Finanțelor a propus o modificare importantă a cadrului legislativ privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului printr-un proiect de lege, transpunând noile cerințe stabilite la nivelul UE în legislația națională.
Proiectul de lege introduce modificări importante la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2006, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului, care stabilește reguli clare pentru piața crypto.
Modificările au fost necesare pentru a se alinia cu Regulamentul (UE) 2023/1114, publicat pe 9 iunie 2023, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Modificări cheie ale proiectului de lege
Modificările cheie aduse de proiectul de lege includ următoarele:
1. Introducerea de noi clase de active
Există trei categorii esențiale noi de active crypto pe care instituțiile de credit din România le pot emite și gestiona:
- Tokenuri de bani electronici – Instrumente financiare digitale care pot fi utilizate ca mijloc de plată similar cu banii electronici tradiționali
- Tokenuri referențiate de active – Active crypto susținute de un activ suport, inclusiv fiat, aur
- Servicii de active crypto – O categorie largă care include activități precum custodia crypto, schimbul crypto și altele
2. Modificări legate de bănci
Proiectul de lege facilitează accesul instituțiilor de credit românești la piețele financiare europene.
Amendamentele introduse la articolele 45, 54, 80, 83 și 89 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2006 stabilesc următoarele:
- Băncile autorizate în alte state UE pot opera în România, inclusiv pentru activități crypto, fără autorizare suplimentară.
- Instituțiile financiare din alte state membre UE pot oferi servicii crypto în România prin deschiderea de filiale sau direct, atâta timp cât aceste activități sunt incluse în documentele lor fondatoare.
- Băncile românești vor putea oferi servicii crypto în alte state UE fără a necesită autorizare suplimentară în acele țări dacă serviciile sunt incluse în licența emisă de BNR.
Importanța reglementării industriei crypto din România
Deși unele voci din industria crypto ar putea pune la îndoială necesitatea reglementărilor, adevărul este că reglementările de bun-simț pot consolida încrederea și siguranța ecosistemului.
Atâta timp cât noile reguli și cadre lucrează în beneficiul oamenilor și al industriei în ansamblu, ele pot deveni un mijloc de a facilita adopția.
Nevoia de reglementare de bun-simț sub Constituția României
Reglementarea MiCA susține reguli mai clare pentru ecosistemul crypto, dar aceasta trebuie aplicată sub legile și Constituția României.
Regulile industriei crypto ar trebui să respecte drepturile fundamentale promovate de Bitcoin, care sunt în spiritul viziunii lui Satoshi Nakamoto, dar adaptate realității lumii reale:
- Suveranitate
- Proprietatea privată a cheilor
- Libertatea de a tranzacționa
Constituția României are legi clare despre aceste trei drepturi esențiale:
- Articolul 2 din Constituție abordează subiectul suveranității.
- Articolul 44 din Constituție abordează dreptul la proprietate privată.
- Articolul 1.652 din Constituție abordează libertatea de a cumpăra și vinde, în timp ce alte articole abordează expres libertatea de exprimare, conștiință, opinii, convingeri și altele.
Este esențial să subliniem că aceste drepturi sunt vitale și nu ar trebui renunțat la ele sub nicio circumstanță, nici măcar pentru siguranță sau securitate crescută.
Există un proverb celebru spus de Benjamin Franklin, Părintele Fondator al Americii:
„Cei care ar renunța la esențiala Libertate, pentru a achiziționa o mică Securitate temporară, nu merită nici Libertate nici Securitate.”
Totuși, reglementarea de bun-simț este importantă pentru a evita haosul care destabilizează ordinea.
Evitarea haosului, sprijinind în același timp inovația
Inovația nu poate prospera în haos, dar nici sub reguli prea stricte care strangulează ecosistemul. Cel mai bun exemplu este industria crypto din SUA, care nu a putut să se dezvolte sub fosta administrație Biden.
Noua administrație a lui Trump a adus, de asemenea, reguli și claritate în industrie, dar într-un mod care promovează și susține inovația. Acest lucru poate fi văzut cel mai bine în ultimele evoluții din țară, care sunt pe cale să codifice Ordinul Executiv al lui Trump privind Bitcoin și crypto în lege.
Un sistem complet nereglementat aduce volatilități extreme și abuz prin fraudă și spălare de bani, ceea ce poate dificil promova adoptarea.
Temerile că reglementarea ucide libertatea sunt nejustificate dacă reglementările sunt implementate cu bun-simț și fără a deveni un inamic al descentralizării, respectând în același timp drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor. Chiar și Raiul avea propriile sale reguli.
Natura hibridă a Bitcoin construiește o punte între tradiție și inovație
Inovația poate sprijini tradiția, deși unii oameni cred altfel – o astfel de perspectivă reconciliază două lumi și creează o punte între ele.
Bitcoin este cel mai bun exemplu, fiind o simbioză între:
- O tehnologie inovatoare
- Un promotor al valorilor tradiționale, inclusiv suveranitate, libertate și dreptul de proprietate
Valorile de bază ale Bitcoin sunt profund ancorate în viziunile tradiționale despre bani și libertate. Industria crypto nu trebuie să elimine tradiția, cum ar fi necesitatea stabilității financiare – o reinterpretează pentru era digitală.
România, o țară cu o economie în tranziție către sistemul digital și un apetit în creștere pentru noile tehnologii, poate fi locul perfect unde natura simbiotică a Bitcoin își poate găsi locul.
Adopția globală a Bitcoin s-a intensificat în 2024 și a continuat și anul acesta.
Industria globală de crypto între 2024 și 2025
2024 a fost un an important pentru industria crypto care a stabilit calea către o „eră de aur” pentru ecosistem, un termen utilizat de CEO-ul Binance, Richard Teng, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA anul trecut.
Importanța anului 2024 în crypto
1. Bitcoin a ajuns la $100.000
Anul trecut a fost anul în care Bitcoin a atins nivelul psihologic important de $100.000, demonstrând întregii lumi că este o clasă de active care a reușit să penetreze sistemul financiar tradițional datorită comunității sale puternice și a impactului său general asupra economiilor globale.
Anul acesta, în ianuarie, Bitcoin a atins ATH-ul său peste $108,000.
2. Al patrulea halving al Bitcoin
2024 a fost, de asemenea, anul halving-ului Bitcoin – un eveniment care are loc o dată la patru ani și înjumătățește recompensele minerilor Bitcoin. Anul trecut, recompensa minerilor BTC a fost redusă de la 6,25 BTC la 3,125 BTC.
Halving-ul Bitcoin este unul dintre cele mai importante evenimente în industria crypto, iar 2024 a marcat al patrulea halving al Bitcoin.
3. Aprobarea ETF-urilor BTC și creșterea investițiilor instituționale
Drumul Bitcoin a fost, de asemenea, impulsionat anul trecut de aprobarea ETF-urilor Bitcoin în SUA, deschizând calea pentru semnificative investiții instituționale în industrie.
Nume importante din sectorul financiar, precum CEO-ul BlackRock, Larry Fink, au arătat, de asemenea, sprijin pentru activul digital. Fink a numit ETF-ul de Bitcoin al BlackRock, IBIT, ETF-ul cu cea mai rapidă creștere din istorie în martie 2024.
Începând cu 1 aprilie, ETF-urile BTC din SUA au acumulat peste $95 miliarde în total active blocate, cu peste $36 miliarde în total noi intrări, arată datele SoSoValue.
Investitorii instituționali americani și globali au sugerat intrarea lor pe piețele crypto între 2021 și 2022, dar colapsul FTX, care a marcat cel mai semnificativ dezastru al unei platforme crypto, împreună cu măsurile dure luate de SEC-ul din SUA în timpul fostei administrații Biden, au întârziat apetitul investitorilor pentru active cu riscuri.
Totul s-a schimbat în 2024, odată cu sprijinul lui Trump pentru Bitcoin și industria crypto, deschizând calea pentru un viitor mai bun pentru ecosistem.
Companiile americane au început să cumpere ETF-uri BTC, iar unele dintre ele dețin deja sute de mii de monede, fiind principalii investitori din SUA.
Investitorii instituționali importanți au continuat să cumpere BTC, iar un exemplu este Strategy, fost cunoscută ca MicroStrategy, care a devenit prima companie centrată pe Bitcoin care s-a alăturat Indexului Nasdaq 100 în martie 2025.
4. Sprijin politic global
Industria crypto a avut un sprijin politic uriaș în timpul campaniei prezidențiale din SUA, cu Donald Trump, respectând promisiunile crypto pe care le-a făcut, cea mai importantă fiind stabilirea unei Rezerve Strategice de Bitcoin în țară.
„Anul trecut, am promis să facem din America superputerea Bitcoin a lumii și capitala crypto a planetei și luăm măsuri istorice pentru a îndeplini această promisiune…” – Președintele Donald J. Trump
Crypto
Making America Great Again pic.twitter.com/ZWe80hLate
— The White House (@WhiteHouse) March 7, 2025
2024 a marcat, de asemenea, anul în care Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege de reglementare fiscală a BTC și crypto, arătând, de asemenea, sprijin pentru industrie.
5. Importanța rolului geostrategic al Bitcoin
Nu este relevant faptul că Bitcoin a atins $100.000 anul trecut – ceea ce este relevant este faptul că a ajuns acolo pe măsură ce lumea a înțeles rolul său geopolitic.
De exemplu, Rusia a folosit recent Bitcoin și crypto pentru tranzacțiile sale de petrol cu India și China pentru a ocoli sancțiunile occidentale.
Pe măsură ce SUA se apropie de codificarea în lege a Actului BITCOIN, după ce Trump a semnat un Ordin Executiv care implică stabilirea unei Rezerve Strategice de Bitcoin, mai multe țări vor urma probabil.
Legislația ar implica ca SUA să cumpere 1 milion BTC în cinci ani și să nu vândă monedele sale, deoarece acestea pot aduce o valoare crescândă economiei țării, rezolvând în același timp datoria națională.
2025 – Adopția globală în masă a crypto
2025 este anul în care reglementările mai clare în domeniul crypto intră în vigoare la scară globală, sprijinind adopția mainstream.
Recunoașterea FMI a Bitcoin și crypto drept o clasă de active separată vine să sprijine legitimitatea industriei în finanțele globale.
Crypto în 2025 – România și restul lumii
Bitcoin și crypto au parte de o tracțiune și un sprijin crescut în întreaga lume, în SUA, în Rusia, în UE prin reglementări clare MiCA și în UAE.
România pare, de asemenea, să fie pe calea cea bună pentru a îmbrățișa industria cu tehnologiile sale inovatoare, în ciuda tuturor greutăților care vin de obicei cu inovația.
Un element cheie demn de menționat în călătoria crypto către adopția în masă este Binance, exchange-ul crypto lider la nivel mondial, care a arătat sprijin în România.
Prezența Binance în România
Țara beneficiază, de asemenea, de un sprijin imens din partea celui mai mare crypto din lume, Binance, sprijinind tranzacțiile în moneda locală (RON) prin bănci tradiționale.
Binance a fost un element importnt în industrie, cu peste 260 de milioane de utilizatori înregistrați, iar rolul său imens în ecosistem este recunoscut la nivel mondial datorită culturii sale de termen lung , eforturilor caritabile și capacității de a depăși toate barierele.
Ultima realizare a exchange-ului este investiția recentă de $2 miliarde a MGX din Abu Dhabi, făcându-o cea mai mare investiție într-o companie crypto și prima investiție instituțională a Binance.
Sprijinului Binance pentru piețele din România este un catalizator uriaș care va impulsiona adopția crypto în regiune, alături de platforme precum Crypto.ro al cărei fondator și CEO, Alex Numeris, a dedicat eforturi considerabile pentru a o construi și a o face globală prin intermediul mai multor limbi, inclusiv engleză, română, spaniolă și franceză.
Cu destul de multă informație, reglementare, și claritate pentru industrie, și subliniind capacitatea Bitcoin și crypto de a reda libertatea financiară oamenilor, rata de adopție va continua să crească.
Odată ce oamenii înțeleg adevăratul sens al Bitcoin și faptul că acesta depășește bogăția financiară, adopția se va întâmpla într-un ritm mai rapid.
Bitcoin reprezintă un nou sistem, un limbaj, libertate și puterea de a păstra principii esențiale, învățând oamenii că raritatea este valoroasă.
Principiile și valorile de bază ale Bitcoin pot schimba lumea
Deși identitatea creatorului Bitcoin, Satoshi Nakamoto, rămâne necunoscută, principiile de descentralizare și suveranitate financiară continuă să prospere în lumea de azi și, sperăm, în viitor.
Ceea ce contează cel mai mult este moștenirea lui Satoshi, o alternativă pentru oameni în vremuri de criză, o alegere separată de sistemul financiar tradițional, un Plan B.
Peste politicile favorabile și lansarea produselor legate de crypto la nivel global, industria a ajuns să fie ceea ce este azi datorită valorilor pe care le reprezintă.
Într-o lume cufundată în frică și slăbiciune, Bitcoin întruchipează o comunitate puternică unită în căutarea păcii, prosperității, apărării libertății și păstrării a tot ceea ce este corect și adevărat, indiferent de volatilitatea sa, care reflectă pur și simplu natura umană a sentimentelor.
Bitcoin ne învață despre avantajele păstrării a ceea ce este prețios și pericolele fricii și ale lăcomiei.
Sperăm că poporul român va continua să-i recunoască semnificația și să o îmbrățișeze complet.