Uniunea Europeană se pregătește pentru o schimbare importantă privind industria crypto – aplicarea reglementărilor MiCA. Cadrul MiCA are scopul de a reglementa activele digitale, în timp ce îmbunătățește transparența pieței.
Au existat multe controverse privind ceea ce se va întâmpla cu exchange-urile crypto din Europa, iar unele dintre acestea vizează soarta stablecoinului Tether, USDT, în regiune.
Iată principalele aspecte ale noii reglementări MiCA în UE.
Ce este MiCA?
Site-ul oficial al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) explică punctele cheie ale noilor reglementări MiCA implementate pe piețele din Europa. ESMA este o agenție a Uniunii Europene situată la Paris, care a înlocuit Comitetul Regulatorilor de Valori Mobiliare Europeni pe 1 ianuarie 2011.
Conform site-ului oficial ESMA, Reglementarea Piețelor de Active Crypto (MiCA) instituie reguli uniforme pe piața UE pentru activele crypto. Noua reglementare acoperă activele crypto care nu sunt reglementate în prezent de legislația existentă privind serviciile financiare.
Dispoziții cheie și reguli – Cum afectează MiCA utilizatorii
Dispozițiile cheie sunt stabilite pentru entitățile care emit și tranzacționează active crypto (inclusiv tokenuri de referință de active și tokenuri de bani electronici) și acestea acoperă următoarele aspecte ale tranzacțiilor:
- Transparență
- Dezvăluire
- Autorizație
- Supraveghere
Mai detaliat, noile reguli acoperă următoarele, conform EUR-Lex, un site oficial al UE:
- Cerințe de transparență și dezvăluire pentru emiterea/oferta publică/aderarea crypto la o platformă de tranzacționare
- Autorizație și supraveghere a furnizorilor crypto și emitenților de tokenuri de referință de active și tokenuri de bani electronici
- Funcționarea, organizarea și guvernanța emitenților și furnizorilor de servicii de active crypto
- Protecția deținătorilor de active crypto și a clienților furnizorilor de servicii
- Măsuri pentru prevenirea tranzacțiilor cu informații privilegiate, divulgarea ilegală a informațiilor confidențiale și manipularea pieței
Noul cadru legal are ca scop susținerea integrității pieței și stabilității financiare prin:
- Reglementarea ofertelor publice de active crypto
- Asigurarea faptului că consumatorii sunt mai bine informați despre riscurile asociate acestora
Explicația termenilor
Regulamentul MiCA distinge trei tipuri de active crypto, conform EUR-Lex:
- Tokenuri de referință de active – Acestea sunt active crypto care își stabilizează valoarea în raport cu alte active/coșuri de active.
- Tokenuri de bani electronici – Acestea sunt active crypto care își stabilizează valoarea în raport cu o monedă oficială unică.
- Active crypto – Altele decât cele menționate mai sus.
Ofertanții (persoanele care solicită admiterea la tranzacționare a activelor crypto altele decât tokenurile de bani electronici și tokenurile de referință de active) trebuie să:
- Fie o persoană juridică
- Publice un Whitepaper pentru active crypto și comunicare de marketing pe site-ul lor
- Acționeze onest, corect și profesional
- Comunice cu deținătorii de active actuali și potențiali într-un mod corect, clar și neînșelător
- Identifice, prevină, gestioneze și dezvăluie orice conflicte de interese
- Fie responsabili pentru daunele cauzate de informațiile incorecte din Whitepaper
- Ofere deținătorilor de active crypto dreptul de retragere
Emitentii de tokenuri de referință de active trebuie să:
- Fie o persoană juridică sau o anumită entitate bazată în UE
- Dețină autorizație din partea statului membru UE de origine sau să fie o instituție de credit care emite și publică un Whitepaper pentru active crypto aprobat de autoritățile naționale competente
- Răscumpere tokenurile lor de referință de active în orice moment la cererea deținătorului, la valoarea de piață a activelor de referință, livrând activele
- Publice un Whitepaper pentru active crypto și comunicare de marketing pe site-ul lor și să fie responsabili pentru daunele cauzate de date incorecte
- Acționeze onest, corect și profesional
- Comunice cu deținătorii de tokenuri actuali și potențiali într-un mod corect, clar și neînșelător
- Acționeze în interesul cel mai bun al deținătorilor de tokenuri și să-i trateze în mod egal
- Stabilească și mențină proceduri eficiente și transparente pentru gestionarea plângerilor
- Identifice, prevină, gestioneze și dezvăluie orice conflicte de interese
- Mențină un fond de rezervă de active care să acopere datoriile față de deținătorii de tokenuri și să aibă fonduri proprii cel puțin egale cu: 350.000 EURO, 2% din valoarea medie a activelor de rezervă, un sfert din cheltuielile fixe ale anului precedent
- Stabilească planuri de recuperare și răscumpărare pentru a fi utilizate în cazul în care nu pot să-și îndeplinească obligațiile
Emitentii de tokenuri de bani electronici trebuie să:
- Fie autorizați ca instituție de credit sau instituție de bani electronici
- Publice un Whitepaper pentru active crypto și comunicare de marketing pe site-ul lor și să fie responsabili pentru daunele cauzate de date incorecte
- Conformă cu regulile de emitere, răscumpărare și marketing
- Emită tokenurile ca o parte din valoare la primirea fondurilor
- Răscumpere tokenurile la cererea unui deținător în orice moment și la valoarea nominală
- Investească fondurile primite în active sigure, cu risc scăzut, în aceeași monedă și le depună într-un cont separat la o instituție de credit
- Stabilească planuri de recuperare și răscumpărare în cazul în care nu pot îndeplini obligațiile
Cronologia MiCA
În iunie 2023, regulile MiCA au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (OJEU). Gazeta OJEU a Uniunii Europene este fost publicată în 23 de limbi.
Decembrie 2024 a marcat luna în care MiCA a intrat în vigoare în UE, conform cronologiei oficiale publicate pe site-ul oficial al ESMA.

În timpul fazei de tranziție, în paralel cu redactarea standardelor tehnice, ESMA a colaborat cu autoritățile competente naționale (NCAs) pentru o abordare convergentă a autorizațiilor furnizorilor de servicii de active crypto (CASPs).
Această muncă de convergență a supravegherii a avut ca scop asigurarea alinierii așteptărilor legate de entitățile care oferă servicii crypto în cadrul jurisdicțiilor SEE în perioada de tranziție a MiCA și promovarea unor practici consistente în urma aplicării reglementărilor.
Noua reglementare MiCA a stârnit controverse în Europa din cauza unei posibile retrageri a USDT al Tether de pe exchange-uri.
Controversa Tether (USDT) în urma reglementării MiCA în Europa
Mai multe publicații legate de crypto au abordat o posibilă interzicere a USDT în Europa, în urma implementării reglementării MiCA.
USDT este cel mai mare stablecoin după capitalizarea de piață și s-a confruntat cu posibilitatea de a fi eliminat de pe unele exchange-uri crypto europene, ceea ce a stârnit incertitudine în rândul participanților pe piață.
Finance Magnates l-a citat recent pe Juan Ignacio Ibañez, membru al Comitetului Tehnic al MiCA Crypto Alliance, care a declarat pentru Cointelegraph că niciun regulator nu a afirmat explicit că USDT nu este conform cu noua reglementare MiCA, dar acest lucru nu înseamnă că este.
În timp ce temerile privind retragerea USDT se adânceau în Europa la sfârșitul anului 2024, Joseph Hurtado, fondatorul firmei Granata Consulting, și-a exprimat îngrijorarea față de impactul mai larg al unei astfel de interdicții în Europa.
El a sugerat că acest lucru ar putea slăbi poziția Europei în industria tehnologică și crypto, așa cum a fost citat de Financial Magnates.
USDT ar putea fi interzis în Europa dacă autoritățile consideră că nu îndeplinește cerințele MiCA, dar până la sfârșitul anului 2024 nu a fost comunicată nicio directivă clară.
Situația a dus la răspunsuri variate din partea principalelor exchange-uri crypto.
Poziția exchange-urilor crypto față de USDT
În decembrie 2024, Coinbase, exchange-ul crypto american, a decis să elimine USDT din serviciile sale europene, în conformitate cu reglementarea MiCA.
Prin retragerea USDT, Coinbase le-a recomandat utilizatorilor să treacă la USDC și EURC, alte stablecoin-uri.
Totuși, alte exchange-uri mari, inclusiv Binance, Crypto.com și Kraken, au menținut susținerea pentru USDT, în urma retragerii stablecoin-ului de către Coinbase pe 13 decembrie.
Decizia Binance – Validarea conformității USDT
Binance a declarat că nu intenționează să retragă USDT. Această mișcare validează practic conformitatea USDT cu MiCA în Europa, având în vedere că decizia vine de la cel mai important schimb cripto din lume.
În 2024, Binance a înregistrat peste 250 de milioane de utilizatori pe platforma sa.
Importanța Tether în industria crypto
Tether a fost lansat în 2014. Platforma bazată pe blockchain este concepută pentru a facilita utilizarea digitală a monedelor fiduciare. Tether Limited este deținută de iFinex, o companie bazată în Insulele Virgine Britanice, care operează și exchange-ul crypto Bitfinex.
Tether, emitentul stablecoin-ului USDT, este esențial pentru Bitcoin și activele digitale, oferind un stablecoin legat de dolarul american și oferind stabilitate în piața crypto volatilă.
Principalele avantaje ale USDT includ următoarele:
- Facilitarea tranzacționării fără probleme
- Reducerea dependenței de monedele fiduciare
- Creșterea lichidității pe schimburile crypto
USDT este utilizat pentru următoarele:
- Arbitraj
- Tranzacții de remitență
- Un depozit de valoare în condiții de piață incerte
De asemenea, în 2023, Tether a declarat printr-o postare pe X că compania înțelege importanța energiei în promovarea progresului și crearea unor comunități prospere.
De aceea, s-a dedicat utilizării energiei regenerabile pentru a mina Bitcoin, pe care l-a numit „cea mai deschisă și mai sigură rețea monetară din lume.”
Este de menționat că, în această lună, Tether a făcut un pas îndrăzneț, anunțând relocarea operațiunilor sale în El Salvador, după ce a obținut o licență de Furnizor de Servicii pentru Active Digitale, care îi permite să opereze ca emitent de stablecoin în această națiune prietenoasă cu crypto.
Președintele națiunii, Nayib Bukele, a subliniat evenimentul printr-o postare pe X, distribuind mesajul lui Paolo Ardoino, CEO-ul Tether.

Așa cum am menționat mai sus, Tether și USDT sunt esențiale pentru ecosistemul crypto și este important de subliniat că o interdicție în UE nu este prevăzută.