Acțiunile sunt o formă tradițională și, general, acceptată de investiții, pe când investițiile în criptomonede reprezintă o noutate, fiind considerate mult mai riscante. Bursa de valori – piața unde se vând acțiunile – există de secole, timp în care a atins un anumit statut de fiabilitate, pe când piața cripto a apărut abia acum câțiva ani.
Pentru investitorii experimentați, nu se pune problema care alegere este mai bună, ci mai degrabă care dintre cele două tipuri de investiții se aliniază mai bine obiectivelor lor. În acest caz, trebuie să vă întrebați, ce fel de rezultate doriți să obțineți și în ce perioadă de timp?
Criptomonede vs. acțiuni – care este cea mai bună alegere?
Acțiunile reprezintă dreptul de proprietate asupra unei fracțiuni din compania care le-a emis, astfel, acestea sunt susținute de activele companiei sau de bani fizici, lucru care nu se aplică și în cazul activelor digitale.
Piața de criptomonede a apărut abia în 2008 și a cunoscut o creștere fenomenală atât în privința capitalizării cât și a numărului de utilizatori. Volatilitatea enormă a acestei piețe este un motiv al atragerii unor investitori care își asumă mai multe riscuri, în schimbul oportunității de a-și înmulți profiturile într-un termen mai scurt.
Nu putem să zicem care alegere este mai bună, deoarece totul depinde de situația financiară, toleranța la risc și experiența fiecărui investitor în parte.
Cum funcționează cele două piețe?
Atât criptomonedele, cât și acțiunile sunt văzute ca o posibilitate de creare a unei averi, însă metoda de a investi este complet diferită.
Cum am mai menționat, deținerea unei acțiuni reprezintă deținerea proprietății unei fracțiuni dintr-o companie. În multe cazuri, deținătorul acțiunilor are adesea dreptul la o cotă parte din profiturile companiei – care sunt distribuite sub forma unui dividend.
Acțiunile sunt în principal cumpărate și vândute, sau „tranzacționate”, pe bursele de valori, cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau Bursa de Valori din New York. Puteți cumpăra acțiuni în timpul programului zilnic al bursei.
Pentru mulți investitori acțiunile sunt o formă atrăgătoare de investiție – atunci când o anumită companie are profit, prețul acțiunilor crește – iar investitorii au opțiunea de a le vinde cu profit. Desigur, companiile nu se descurcă întotdeauna bine, așa că investitorii riscă ca investiția lor să scadă în valoare.
Bursa este incredibil de strictă în ceea ce privește legile și reglementările, cu toate sancțiunile care apar pentru nerespectare.
Piața cripto funcționează non-stop și aceasta nu se confruntă cu legile și reglementările internaționale – majoritatea blockchain-urilor, platformelor și exchange-urilor ce reprezintă infrastructura pieței cripto, sunt descentralizate.
Nu deveniți proprietar al vreunei companii dacă cumpărați criptomonede și nu primiți dividende. În schimb, puteți să împrumuta cu dobândă sau să faceți staking pentru a obține venituri pasive.
Dacă doriți să începeți să investiți în criptomonede, o puteți face destul de ușor. Procedând astfel, monedele digitale sunt în afara controlului unei bănci centrale, permițându-vă să realizați tranzacții anonime cu o viteză incredibilă și să combateți tendințe economice precum inflația.
Este o idee bună să investiți în criptomonede în 2022?
Dacă doriți să investiți în criptomonede, trebuie să cunoașteți riscurile și beneficiile pieței cripto. A spune dacă merită sau nu să investiți în active digitale este subiectiv și singuri trebuie să ajungeți la concluzie. Cu siguranță a existat un progres continuu în ceea ce privește normalizarea pieței cripto, în ultimii ani.
Cu toate acestea, încă nu puteți să folosiți monedele digitale în viața de zi cu zi, pentru a achita cumpărăturile de la magazin sau pentru a plăti chiria. Reglementările care se încearcă în domeniu vor oferi siguranță și confort, pe de o parte, dar vor apărea mai multe limitări, pe de altă parte.
De exemplu, guvernele vor avea acces la infrastructură, urmărind mai ușor activitățile utilizatorilor cripto. Ca urmare, anonimatul va dispărea și va veni era taxării activelor digitale pe care le dețineți. Dacă sunteți deschiși către investiții în criptomonede, ar trebui să fiți conștienți de riscuri și să fiți pregătiți pentru o potențială pierdere sau depreciere a investiției.
Este o idee bună să investiți în acțiuni în 2022?
Piața de valori este la fel de imprevizibilă ca și piața de criptomonede. Faceți o analiză înainte să investiți și fiți conștienți de riscurile pe care le implică. Atât timp cât nimeni nu poate prezice viitorul, nu puteți fi niciodată siguri de investițiile făcute.
Piața de valori se potrivește celor care doresc să facă investiții pe termen lung. Trăim vremuri destul de complicate, din punct de vedere a economiei globale, care a fost afectată de mulți factori în 2022. De exemplu, pandemia de COVID-19 și războiul dintre Rusia și Ucraina au crescut ratele de inflație și au afectat prețurile de pe piață.
Din această cauză, piața de valori se confruntă, în prezent, cu o volatilitate mai mare decât înainte – asemenea pieței cripto. Prin urmare, nu este posibil de prezis prețul acțiunilor – totuși, dacă investim pe termen lung, piața a demonstrat că are puterea de a se reface după orice criză.
Dacă vreți să realizați o investiție în acțiuni, analizați piața și tendințele economice și informați-vă bine. Nu există investiții fără risc, nici măcar pe bursa de valori.
Trading: cripto vs. acțiuni – care este diferența?
Atât piața cripto cât și piața de valori sunt volatile și sunt supuse influențelor externe. Cu toate acestea, există diferențe între ele.
Când vorbim despre criptomonede vs. acțiuni, există o mare diferență în modul în care sunt tranzacționate. Criptomonedele pot fi cumpărate de pe un cripto exchange, în timp ce acțiunile le puteți cumpăra de pe o bursă de valori. Desigur, mai există diferențe și în activitatea bursei și orele de deschidere, așa cum am precizat anterior.
În mod normal, piața cripto este mult mai volatilă decât piața de valori. Cu toate acestea, piața de valori este, de asemenea, supusă volatilității din cauza modificărilor ratei dobânzii și a situațiilor incerte precum războiul, rata inflației și schimbările politicii monetare, dar mai ales factorii interni din fiecare companie.
Un aspect foarte important pentru traderi sunt costurile de tranzacționare. Practic, comisioanele de tranzacție nu se aplică pe piața cripto, deoarece aceasta este descentralizată. Cu toate acestea, plătiți o așa numită „taxă de gaz”, pentru a recompensa minerii și validatorii care asigură tranzacțiile în rețea.
Pe piața de valori se aplică costuri de tranzacționare precum comisionul de brokeraj, însă în anumite cazuri puteți tranzacționa gratuit pe anumite platforme precum eToro, care nu percepe niciun comision pentru tranzacționarea acțiunilor.
Criptomonedele reprezintă viitorul?
Criptomonedele ar putea în teorie să înlocuiască banii fiat în viitor, dar urmează să vedem dacă acest lucru se va întâmpla.
Actualul sistem financiar este fragil și depășit deja. Sistemul nu mai corespunde nevoilor consumatorilor care solicită din ce în ce mai mult produse inovatoare și o experiență mai bună. Raportul Imagine 2030 al Deutsche Bank prezice că peste 200 de milioane de utilizatori vor fi implicați în criptomonede până în 2030.
În timp ce activele digitale reprezintă astăzi doar o alternativă a sistemului financiar tradițional, pe viitor ar putea să îl înlocuiască. Plățile în numerar devin deja un fenomen mai rar, iar posibilitatea de a accesa propriii bani digitali oriunde în lume ar fi un beneficiu incredibil pentru majoritatea oamenilor.
Criptomonedele oferă utilizatorilor opțiunea de a-și gestiona propriii bani, dar aceasta este doar una dintre posibilitățile pe care le va debloca un nou sistem financiar.
Acțiuni vs. criptomonede – care sunt mai sigure?
Dacă sunteți conștienți de riscuri și luați măsuri să vă protejați fondurile, atunci atât acțiunile, cât și criptomonedele sunt sigure de tranzacționat.
Sigur, piața cripto este extrem de volatilă și a apărut relativ recent – din acest motiv prezintă un grad de risc mai ridicat. Acțiunile sunt instrumente de investiții probate în timp, dar sunt și ele volatile. Există o mulțime de oameni care au un procent, dacă nu toată, averea lor investită în criptomonede sau acțiuni.
Nu este înțelept să intrați pe piața de criptomonede, dacă vreți să faceți bani rapid. Dar există o mulțime de tokenuri digitale care oferă o asemenea posibilitate, iar riscul ar putea, uneori, să funcționeze în favoarea voastră.
Cel mai important lucru despre investiții este că nu pariați banii pe care nu vă permiteți să-i pierdeți și să fiți mereu conștienți de riscuri. Riscul poate fi mai mare sau mai mic, dar nu există niciodată garanții. Analizați, investiți, scoateți profituri și doar așa veți afla care piață vi se potrivește.