Încă strâns legat de declinul pieței bursiere, Bitcoin își apără în continuare 30.000 de dolari.
Deși nu există semne ale unei iminente redresări miraculoase a prețurilor, unii speră că un trend ascendent va apărea înainte de orice formă de revenire la un trend descendent.
Condițiile macro rămân slabe – iar săptămâna reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) se preconizează să adauge combustibil la focul care înconjoară Bitcoin.
Bitcoin rămâne în corelație strânsă cu piețele de acțiuni din Statele Unite
Dow Jones Industrial Average a scăzut timp de opt săptămâni consecutive, prima astfel de pierderi consecutive din 1923. Pe 20 mai, S&P 500 a căzut pentru scurt timp pe teritoriul pieței bearish, indicând faptul că investitorii continuă să vândă active riscante de teama unei recesiuni.
Din cauza corelării strânse cu piețele de acțiuni din Statele Unite, Bitcoin a rămas sub presiune timp de multe săptămâni. Taurii au încercat să împingă prețul mai sus în weekend și să evite o serie de pierderi și mai lungă.
Performanța Bitcoin în primele cinci luni a acestui an a fost cea mai slabă din 2018, ceea ce indică faptul că vânzătorii dețin controlul. Cu toate acestea, după câteva săptămâni de slăbiciune, piețele cripto s-ar putea să fie în vârful unei piețe bearish.
Bitcoin a revenit de la suportul cheie la 28.630 de dolari pe 20 mai, indicând achiziții puternice aproape de acest nivel. Taurii încearcă să împingă prețul deasupra trendului descendent, ceea ce ar putea fi primul indiciu că presiunea de vânzare s-ar putea reduce.
Deasupra trendului descendent, perechea BTC/USD ar putea crește la o medie mobilă exponențială (EMA) pe 20 de zile de 31.887 de dolari. Urșii vor apăra probabil acest nivel cu putere. Dacă prețul scade de la EMA pe 20 de zile, urșii vor încerca din nou să împingă perechea sub 28.630 de dolari.
Dacă reușesc să facă acest lucru, perechea ar putea scădea la 26.700 de dolari. Acesta este un nivel important de urmărit, deoarece o pauză și închidere sub acesta ar putea deschide ușile pentru o scădere la 25.000 de dolari și apoi la 21.800 de dolari.
În schimb, dacă cumpărătorii împing prețul peste EMA pe 20 de zile, perechea ar putea încerca o creștere la nivelul de retragere Fibonacci de 61,8% la 34.823 de dolari. Dacă acest nivel este extins, perechea ar putea urca la media mobilă simplă pe 50 de zile (SMA) la 37.289 de dolari.
World Economic Forum plănuiește să „schimbe” Bitcoin
Prima întâlnire anuală în persoană a Forumului Economic Mondial de la începutul pandemiei de coronavirus este macro-declanșatorul săptămânii. Pe măsură ce elita economică se adună la Davos, Elveția, între 22 mai și 26 mai, piețele se pregătesc pentru o potențială volatilitate în urma următoarelor lor observații.
Pentru industria cripto, evenimentul a fost adesea unul stresant, deoarece industria încearcă să evalueze sentimentul în rândul giganților financiari tradiționali.
Anul acesta s-ar putea să nu fie diferit – cu doar o lună în urmă, Forumul Economic Mondial a lansat un videoclip în care susținea că Bitcoin ar trebui să-și schimbe mecanismul de consens Proof-of-Work în proof-of-stake din motive de mediu.
O campanie a co-fondatorului și președintelui executiv al Ripple, Chris Larsen și Greenpeace SUA, numită „Change the Code”, încearcă să obțină sprijin general pentru această schimbare.
Implozia monedei stabile TerraUSD (UST) din această lună a târât și mai mult criptomonedele în atenția instituțiilor financiare.
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a susținut că toate criptomonedele „nu valorează nimic” și de aceea – poate în mod paradoxal – necesită reglementare.
„Nu se bazează pe nimic, nu există active de bază care să acționeze ca o ancoră a siguranței”, a declarat ea pentru emisiunea olandeză College Tour într-un interviu lansat pe 22 mai.
Dificultatea înregistrează cea mai mare scădere din iulie 2021
Scăderea majoră a prețului Bitcoin nu este lipsită de consecințe. Conform celor mai recente estimări, elementele fundamentale ale rețelei Bitcoin se vor ajusta acum la 30.000 de dolari.
Dificultatea, care reflectă schimbări în dinamica minerilor, va scădea cu aproximativ 3,3% la următoarea ajustare automată din această săptămână. Deși modestă în comparație cu unele corecții, schimbarea ar fi în continuare cea mai mare scădere din iulie 2021.
Motivul este simplu – acțiunea prețului Bitcoin nu numai că scade, ci provoacă și profitabilitatea minerilor. Costurile de producție ale minerilor sunt cheia pentru a determina continuarea activității, iar o scădere sub cifra actuală de aproximativ 26.000 de dolari va avea ca rezultat o schimbare mai mare a fundamentelor rețelei pentru a menține participarea profitabilă.
Începând cu 21 mai, costul mediu pentru minarea unui Bitcoin a fost de 26.250 de dolari, potrivit resurselor de monitorizare MacroMicro.
Potrivit celor mai recente date de la platforma de analiză în lanț Glassnode, minerii nu dau semne de capitulare, menținând vânzările BTC la un nivel minim, în ciuda posibilei presiuni pe profit bazate pe estimări.
📉 #Bitcoin $BTC Miners’ Outflow Volume (7d MA) just reached a 1-month low of 63.262 BTC
Previous 1-month low of 64.093 BTC was observed on 21 May 2022
View metric:https://t.co/DvHJapToPY pic.twitter.com/L6xBPahOgf
— glassnode alerts (@glassnodealerts) May 23, 2022
Pe 23 mai, fluxurile de mineri – monede care părăsesc portofelele minerilor – au atins nivelul minim de o lună. Între timp, rata de hash s-a retras de la maximul istoric și este estimată la 211 de exahash pe secundă (EH/s) începând cu 23 mai.
Pentru Ki Young Ju, CEO al firmei de analiză Crypto Quant, tendința generală rămâne la fel de clară:
„În timp ce prețul BTC a scăzut cu -56% din noiembrie 2021, rata de hash a crescut cu + 75%”, a menționat el.
Volumul de tranzacții în rețea atinge minime de nouă luni
Datele din lanț arată că volumele au fost în declin constant, cu excepția notabilă a panicii post-LUNA.
Glassnode, care urmărește volumele medii mobile pe șapte zile de tranzacții în lanț, a înregistrat minime de nouă luni pe 23 mai. Din 9 mai, media mobilă a început să scadă brusc, iar până pe 22 mai a scăzut cu 70%.
Indicele Crypto Fear & Greed se află în continuare pe teritoriul „fricii extreme”
Conform indicatorului clasic de sentiment, indicele Crypto Fear & Greed, majoritatea pieței se pregătește pentru noi scăderi.
La începutul acestei luni, indicele Crypto Fear & Greed a atins nivelul minim de 8/100 – cel mai scăzut din martie 2020.