Solana a stabilit în 9 Septembrie un maxim la $216 pe FTX, în urma unei creșteri de 500% de la începutul lunii August. Bull Market-ul i-a făcut pe unii analiști să prezică tranzacționarea valorii de $500 pentru SOL, care ar fi plasat capitalizarea de piață a proiectului la $150 de miliarde.
Merită menționat că în timpul creșterii de care SOL a beneficiat, taxa medie pentru o tranzacție pe rețeaua Ethereum a trecut de $40. Interesul crescut pentru piața NFT a accelerat tranziția investitorilor către Solana, tranziție care a fost susținută și de lansarea pieței NFT de pe FTX, în 6 Septembrie.
Investitori majori din industrie au ales Solana în detrimentul altor proiecte, mulțumită potențialului pe care blockchain-ul l-a dovedit. În Iunie, Andreessen Horowitz și Polychain Capital au investit $314 milioane în Solana Labs, alături de Alameda Research.
S-a resimțit întreruperea rețelei asupra prețului Solana?
La Conferința SALT 2021, Anatoly Yakovenko, fondatorul și CEO-ul Solana, a explicat:
Rețeaua este optimizată pentru o întrebuințare specifică: un orderbook online și central, o metodă de tranzacționare folosită de exchange-uri care balansează cererea cu oferta. Rețeaua a fost concepută pentru market makerii care au nevoie să efectueze milioane de tranzacții pe zi
Există compromisuri de eficiență Pareto. Dacă optimizăm protocolul pentru o securitate mai mare a puterii de hash, atunci nu putem avea multe tranzacții pe secundă. Una trebuie aleasă – a mai adăugat Yakovenko
În mod neobișnuit, rețeaua Solana a experimentat o întrerupere de peste 11 ore în 14 Septembrie, care a făcut rețeaua să fie offline. Echipa de dezvoltatori a explicat că o creștere mare a numărului de tranzacții până la 400,000 pe secundă – a aglomerat rețeaua prea tare, care a creat o negare-a-validării – care la rândul ei i-a determinat pe validatori să bifurce block-urile.
În ciuda regresului recent, interesul total al piețelor futures pentru Solana se situează în continuare la $1 miliard – o creștere de 650% în ultimele două luni. Acest număr face din Solana – a doua cea mai mare piață de contracte derivate, după Bitcoin și Ethereum. Datele acestea confirmă interesul investitorilor însă nu pot fi catalogate neapărat drept o situație bullish deoarece pozițiile de long sunt întotdeauna echivalate de poziții de short.
- Citiți și: Simplu explicat: pozițiile de long și short
Piața de derivate indică o situație balansată
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm rata de funding. Contractele perpetuale, cunoscute și drept inverse swaps, au o taxă încorporată care se aplică de obicei la fiecare 8 ore. O rată de funding pozitivă indică faptul că pozițiile de long sunt cele care au nevoie de mai mult colateral.
În orice caz: situația opusă apare atunci când pozițiile de short au nevoie de mai mult leverage – iar acest lucru cauzează o intrare în teritoriul negativ al ratei de funding.
După cum se poate vedea mai sus, taxa aplicată la fiecare 8 ore a ajuns în 5 Septembrie la 0,12% – adică aproximativ 2,5% pe săptămână. Această creștere a cauzat o volatilitate extremă în piața SOLUSD în 7 Septembrie: prețul a stabilit un maxim local la $195, după care a scăzut cu 35% în 9 ore, lichidând pozițiile cu levier prea ridicat și stabilind balansul pe care îl vedem și astăzi între pozițiile de long și short.
- Citiți și: Bitcoin: consumul de electricitate al minerilor, acumulat anul acesta, l-a depășit pe cel din 2020
Datele nu arată nicio dovadă că investitorii se grăbesc să adauge colateral la pozițiile de long, chiar dacă interesul total stă peste $1 miliard. Mai mult decât atât: considerând creșterea de peste 400% din ultimele două luni, traderii se pot teme de o scădere a prețului deoarece nici Bitcoin nu a reușit să spargă bariera psihologică de la $50,000 – și încă trebuie să dovedească dacă ultimul dip sub $41,000 este sau nu minimul local.