La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați pentru prima dată crypto-monede?
După achiziționarea unor monede digitale, utilizatorii trebuie să ia în considerare modul de stocare a acestora. Dacă banii fiat pot fi stocați într-o locație fizică, atunci crypto-monedele sunt digitale și există doar într-un registru distribuit cunoscut sub numele de blockchain.
Pentru a achiziționa și utiliza crypto-monede, aveți nevoie de un portofel digital care este format dintr-o cheie publică și una privată – în el puteți păstra activele digitale precum Bitcoin, Ethereum sau NFT-uri. Portofelele pot deține mai multe chei publice care conțin o adresă unde fondurile pot fi trimise. În timp ce cheia publică este accesibilă tuturor și poate fi transmisă asemenea unei adrese de e-mail, cheia privată este strict secretă și trebuie păstrată în siguranță – deoarece deținătorul cheii private are acces la fondurile din portofelul digital.
Chiar dacă aceste concepte vi se pot părea dificile, portofelele digitale actuale de păstrare a proprietăților crypto devin tot mai accesibile de utilizat chiar și pentru începători. Conceptul de portofel este destul de vast, iar numărul lor este destul de mare. Astfel, userii au o gamă din care pot alege unde vor să-și păstreze activele.
Care sunt tipurile de portofele din care puteți alege?
Portofelele crypto se împart în două mari categorii, software sau online și hardware sau offline. În cele mai multe cazuri, portofelele online sunt recomandate pentru cei ce tranzacționează des, în timp ce cele offline sunt mai potrivite investitorilor cu dețineri semnificative, planificate a fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp.
Tipurile de portofele software includ portofelele web (de pe crypto exchange-uri), portofelele mobile și portofelele desktop. Un portofel hardware este un dispozitiv fizic care asigură accesul offline la crypto-monedele dumneavoastră.
Portofelele web
Acestea sunt cele mai comune portofele digitale pentru utilizatorii noi, ele fiind încorporate în exchange-uri, facilitează stocarea monedelor pe care le aveți direct prin intermediul platformei – cele mai populare de acest fel sunt cele oferite de Binance și Coinbase.
Cheile de securitate sunt stocate și gestionate chiar de exchange. Există unele riscuri de securitate din acest motiv – în cazul unui atac cibernetic asupra exchange-ului – dar acest tip de stocare oferă una dintre cele mai ușoare opțiuni pentru achizițiile crypto și gestionarea tranzacțiilor.
Cel mai mare atac cibernetic asupra unui exchange s-a produs în 2018 când exchange-ul japonez Coincheck a fost fraudat de aproximativ $534 milioane.
Portofelele mobile
Un portofel mobil este un software de pe un smartphone sau tabletă. În cazul deținerii unui asemenea portofel, veți fi responsabil pentru salvarea și gestionarea cheii private pentru a vă accesa contul. Printre opțiunile populare se numără Coinbase Wallet – o aplicație separată de exchange – Mycelium și Trust Wallet – care aparține exchange-ului Binance. Portofelele mobile oferă adesea stocare online, deoarece pot fi conectate la un exchange, dar unele pot oferi securitate suplimentară cu opțiuni offline.
Portofelele desktop
La fel ca și portofelele mobile – un portofel pentru desktop este un software pentru utilizatorii de computere. Exemple de portofele bazate pe desktop includ MetaMask, Exodus și Electrum. Multe dintre aceste portofele blockchain oferă opțiuni de depozitare offline pentru un plus de securitate.
Portofelele hardware
Portofelele hardware sunt primele la capitolul securitate – permite ca accesul la activele digitale să fie stocat pe un hardware offline. Portofelul poate fi conectat la un computer prin USB sau alt port pentru a facilita transferurile și tranzacțiile. Gradul superior de securitate implică responsabilitatea proprietarului de a păstra cheile. Cele mai populare și utilizate portofele hardware sunt cele produse de Ledger și Trezor.
De ce stocarea adecvată a crypto-monedelor reprezintă o prioritate?
Hackerii devin din ce în ce mai pricepuți pe măsură ce descoperă noi modalități de a frauda conturile utilizatorilor.
Pe măsură ce crește adopția monedelor digitale împreună cu volumul de fonduri circulante, tot mai mulți infractori se îndreaptă către acest spațiu. Cele mai populare hackuri sunt:
- Copy/paste – acest hack se întâmplă atunci când copiați adresa către care doriți să trimiteți crypto-monede, printr-un anumit program ei o înlocuiesc automat cu o altă adresă care le aparține. Sfat, verificați minuțios adresa înainte de a trimite.
- Aplicații mobile false – acestea mimează aplicațiile cunoscute de pe care se cumpără crypto.
- E-mail pishing – primiți un e-mail de la un serviciu pe care-l utilizați, care este de fapt trimis de către hackeri, chiar dacă pare a fi veridic.
- Clone ale paginilor web – fiți foarte atent la codul url al fiecărui site, deseori apar reclame false care vă îndreaptă către un web-site cunoscut, care este de fapt clonat de infractori, astfel ei obțin datele dvs. secrete.
În ciuda riscurilor existente, activele digitale continuă să ofere o serie de beneficii pentru investitori, inclusiv randamente ridicate și acces la spațiul DeFi, ceea ce face ca deținerea acestor active să fie atractivă pentru toți. Prin urmare, utilizatorii trebuie să ia în considerare cu atenție modul în care își păstrează activele.
Cum pot utilizatorii noi să aleagă un portofel digital ce li se potrivește?
Deținătorii de monede trebuie să căute portofele care oferă cea mai bună securitate, funcționalitate și ușurință în utilizare, atunci când determină unde își vor păstra fondurile.
Deși acest lucru înseamnă de obicei o alegere între stocarea online sau offline, unele portofele oferă utilizatorilor ambele funcții într-o singură ofertă.
Analiștii de la Investopedia.com au făcut un top al acestor portofele care ar putea să vă fie util:
- Cel mai bun pentru începători: Exodus
- Cel mai bun pentru utilizatorii avansați de Bitcoin: Electrum
- Cel mai bun pentru utilizatorii de dispozitive mobile: Mycelium
- Cel mai bun portofel hardware: Ledger Nano X
- Cel mai bun pentru securitate: Trezor Model T.
- Cel mai bun portofel hardware: Ledger Nano S.
Cum am mai menționat și mai sus, fiecare trebuie să decidă ce portofel i se potrivește, alegeți un portofel recunoscut care oferă siguranță utilizatorilor, permițând în același timp o abordare simplă pentru gestionarea monedelor digitale.