Dezvoltarea rapidă a sistemelor de inteligență artificială (IA), inclusiv ChatGPT de la OpenAI, a stârnit dezbateri cu privire la eficacitatea și impactul potențial al acestora, în special în ceea ce privește discriminarea și prejudecățile.
Pe măsură ce inteligența artificială devine mai răspândită în operațiunile de la locul de muncă, un sondaj recent al Centrului de Cercetare Pew dezvăluie opiniile mixte ale americanilor.
While 62% of Americans believe AI will have a major impact on workers generally, just 28% believe its use in the workplace will have a major effect on them personally. https://t.co/ExpDNlOsWl pic.twitter.com/biMSX1AUln
— Pew Research Center (@pewresearch) April 20, 2023
În timp ce 62% dintre americani cred că IA va avea un impact semnificativ asupra angajaților în următorii 20 de ani, doar 28% cred că va avea un efect major asupra lor personal.
În timp ce 56% dintre respondenți se așteaptă ca IA să aibă un impact major asupra economiei SUA în următorii 20 de ani, opiniile cu privire la avantajele și dezavantajele acesteia sunt împărțite. Aproximativ o treime (32%) consideră că beneficiile și daunele vor fi distribuite în mod egal pentru angajați, în timp ce 22% rămân incerți cu privire la efectele potențiale.
Descoperirile, bazate pe un sondaj realizat în perioada 12-18 decembrie 2022, pe un eșantion format din 11.004 adulți din SUA, , oferă o perspectivă asupra opiniei americane cu privire la rolul inteligenței artificiale în procesele de angajare, monitorizarea angajaților, evaluări și recunoașterea facială la locurile de muncă.
Studiul sugerează că, în timp ce inteligența artificială are potențialul de a îmbunătăți unele aspecte ale muncii, mulți americani rămân precauți cu privire la impactul ei în creștere.
Studiul nu a întrebat în mod specific participanții dacă se tem să-și piardă locurile de muncă în favoarea inteligenței artificiale, dar mai mulți respondenți au exprimat îngrijorări cu privire la posibilitatea supravegherii la locul de muncă mai drastică, gestionării incorecte a datelor și interpretărilor inexacte într-un loc de muncă dominat de AI. De fapt, 81% dintre cei chestionați au menționat frica de a fi monitorizați constant într-un stil precum „Big Brother”.
Mai mult decât atât, majoritatea americanilor nu acceptă folosirea IA pentru monitorizarea mișcărilor sau a prezenței la birou a angajaților.
Utilizarea inteligenței artificiale în procesul de recrutare este un alt subiect de dezbatere. Majoritatea (71%) dintre respondenți sunt împotriva folosirii IA pentru a lua deciziile finale de recrutare, iar majoritatea sunt de asemenea împotriva implicării IA în deciziile de concediere, revizuirea cererilor de angajare și de promovare.
Cu toate acestea, există cazuri în care respondenții cred că IA ar putea obține rezultate mai bune decât deciziile umane. Aproape jumătate (47%) cred că IA ar evalua candidații la locurile de muncă mai corect decât oamenii. Printre cei 47% se află persoane care cred că există probleme etice și discriminări reale în evaluarea performanței și mulți cred că utilizarea IA ar putea îmbunătăți procesul de recrutare și evaluare.
Cu toate acestea, unul dintre participanți a argumentat că inteligența artificială nu poate evalua cu acuratețe personalitatea unui candidat, afirmând că:
„IA nu poate lua în considerare factorii intangibili și imposibil de cuantificat care fac din cineva un bun coleg de muncă sau unul rău. Trăsături de personalitate precum răbdarea, compasiunea și bunătatea ar fi trecute cu vederea sau subestimate.”
Părerile au fost mixte, deoarece un alt respondent a lăudat potențialul inteligenței artificiale de a oferi o evaluare mai completă a aptitudinilor și experienței unui candidat decât ar putea face un manager de angajare uman.
Lansarea chatbotului IA al OpenAI, ChatGPT, care a avut loc pe 30 noiembrie, a inspirat în parte studiul Pew Research.