Începutul „fuziunii” Ethereum a marcat începutul sfârșitului mineritului.
Acest lucru se datorează faptului că fuziunea va transforma Ethereum dintr-un mecanism de consens Proof-of-Work (PoW), care se bazează pe mineri pentru a verifica tranzacțiile și a securiza rețeaua, la Proof-of-Stake (PoS).
Tranziția la PoS îi va lăsa pe minerii Ethereum cu echipamente în valoare de peste 4 miliarde de dolari și în căutarea unei noi „case”.
Unii s-ar putea întreba de ce minerii Ethereum au investit atât de mult în hardware, chiar dacă știau că scopul final al Ethereum a fost întotdeauna Proof-of-Stake. Răspunsul îl putem găsi în performanța Ethereum în 2021 și asupra ecosistemului său în continuă creștere de aplicații DeFi. Minarea de Ethereum este foarte profitabilă, chiar mai profitabilă decât minarea Bitcoin.

În 2021, veniturile din minerit Ethereum au depășit veniturile din minerit Bitcoin, la fel și veniturile anuale ale mineritului Ethereum din 17 august 2021 până în 17 august 2022.
Așadar, cum planifică minerii Ethereum să acționeze după „The Merge”?
Există trei opțiuni potențiale:
- Minarea altor monede compatibile cu GPU, cum ar fi Ethereum Classic (ETC)
- Minarea unui potențial fork al Ethereum care va menține Proof-of-Work
- Minerii își vor schimba direcția de activitate
Ethereum Classic și minarea altor criptomonede compatibile cu GPU
Ethereum Classic (ETC) a apărut ca un câștigător puțin probabil înainte de fuziune, cu valorile rețelei crescând la maxime istorice, iar prețul tokenului ETC câștigând valoare pe o piață în mare parte netedă.
Rata de hash a ETC a atins peste 48,64 terahashes pe secundă (TH/s), crescând cu peste 133% din iulie și depășind recordul anterior de 28 TH/s stabilit în aprilie.

- Un terahash este o unitate care indică puterea unui computer sau a unei mașini de minerit. O rată de hash ridicată este considerat un indicator al securității, deoarece face mai dificilă și mai costisitoare preluarea rețelei.
În ultimele 90 de zile, ETC a crescut de la 21,34 dolari până la 34 de dolari la momentul redactării acestui articol, atingând un maxim al ultimelor 90 de zile de 45 de dolari în 13 august, potrivit datelor de la CoinMarketCap.

„Minerii trec în primul rând la ETC deoarece este principala rețea bazată pe Ethereum PoW”, a declarat Youwei Yang, director de informații financiare la StoneX Group. „Unii mineri chiar au anunțat public sprijinul pentru construirea ecosistemului pe ETC”, inclusiv aplicații descentralizate (dApps), protocoale și utilizatori, a adăugat Yang.
De exemplu, mineritul ETC a adus minerilor doar 318 milioane de dolari anul trecut, comparativ cu 18,4 miliarde de dolari pentru Ethereum, o diferență de aproape 60 de ori. În plus, puterea totală de calcul (rata de hash) a ETC este de aproximativ 1/30 din cea a Ethereum. Cu cât rețeaua are mai multă putere de calcul, cu atât mai multă concurență pentru blocuri, ceea ce înseamnă că minerii primesc mai puțină recompensă per unitate de putere de calcul.
Desigur, există și alte monede compatibile cu GPU pe care minerii le pot mina, dar ETC folosește o versiune ușor modificată a algoritmului de hash al Ethereum, așa că ETC ar fi cel mai ușor comutator. Niciuna dintre celelalte monede viabile nu oferă prea mult în ceea ce privește venituri comparabile. Veniturile combinate din minerit de la an la an ale ETC, Dogecoin și Monero, de exemplu, abia depășesc 1,1 miliarde de dolari.
Compania de producție de hardware pentru computere Hive Blockchain spune că a analizat tokenuri alternative care pot fi minate cu unitățile sale de procesare grafică (GPU). Hive își propune să-și folosească „capacitatea de minare de 6,5 Terahash de Ethereum în cazul tranziției Ethereum-ului la Proof of Stake în diverse alte monede care pot fi extrase folosind GPU”.
Puterea de procesare a lui Hive produce rezultate semnificative pentru companie. Numai în luna august, GPU-urile Hive Blockchain au generat o producție totală de 3.010 ETH. Acest lucru echivalează cu aproximativ 97 ETH (sau mai mult de 150.000 de dolari) pe zi.
Minarea unui potențial fork al Ethereum
Chandler Guo, un influent miner Bitcoin (BTC), a fost printre primii care au promovat ideea unui lanț PoW Ethereum post-Merge. Într-un tweet pe 28 iulie, Guo a distribuit o captură de ecran cu mineri chinezi, anunțând că PoW Ethereum va veni în curând.
De când Guo și-a anunțat intențiile la sfârșitul lunii iulie, proiectul a creat un linktree, un site web, un cont de Twitter și un depozit GitHub cu cod copiat din implementarea Go Ethereum.
Hard fork-ul va copia întregul stat Ethereum, ceea ce înseamnă că totul de pe Ethereum, de la NFT-uri, la pool-urile de lichiditate DeFi și toate tokenurile, vor fi replicate pe noul lanț.
Acestea fiind spuse, câteva exchange-uri au anunțat deja sprijinul pentru ETHPoW. Cele mai notabile două sunt Poloniex și BitMEX, în timp ce Binance și Huobi au spus că ar putea sprijini fork-ul dacă sunt îndeplinite anumite criterii. Din partea Poloniex și BitMEX, piețele actuale sunt în esență tranzacționare cu contracte futures sub formă de swap perpetuu. Dacă fork-ul va avea succes, aceste piețe pot deschide tranzacționarea spot, permițând utilizatorilor Ethereum și ETHPoW să aleagă să vândă tokenurile.
Deși există șanse mari ca ETHPoW să crească în primele ore după fork, nu există niciun motiv să credem că moneda va păstra vreo valoare pe termen mediu și lung. Ca și în cazul ETC, ar putea avea foarte puțini utilizatori reali. În plus, acesta nu are în prezent niciun suport din partea dezvoltatorilor pentru a susține aplicațiile DeFi care au făcut Ethereum atât de popular.
În căutarea altor oportunități
Grupul de servicii IT și consultanță Hut 8 Mining Corp va merge într-o direcție diferită. Hut 8 a instalat recent mai multe GPU-uri la instalația minieră din Canada și se va îndepărta de minerit.
📰📢News: We are proud to announce the partnership with @zenlayer, a cloud service provider focused on gaming, media & blockchain that is expanding to Canada! Both @Zenlayer & Hut8 customers will now have access to on-demand HPC services
Read More👇https://t.co/NAlkGcXx3k pic.twitter.com/AYTg0Yb9k7
— Hut 8 Mining (@Hut8Mining) August 23, 2022
Eliminarea PoW a adus nevoia de noi oportunități pentru gigantul de calcul. Compania spune că se va concentra pe învățarea automată, inteligența artificială și furnizarea de servicii alternative clienților săi.
Tranziția nu este atât de drastică pentru pool-urile de minerit în comparație cu mineri individuali, deoarece firmele nu și-au generat niciodată propria putere de calcul și nu au investit niciodată bani în echipamente miniere. Cu toate acestea, aceste afaceri au capital uman, infrastructura necesară unei organizații pentru a pune în comun resursele, a găsi noi consumatori și a menține satisfacția a mii de clienți existenți. Pool-urile de minare de ETH existente sunt deja pe cale de a trece la pool-uri de staking.
Ethermine, unul dintre cele mai mari grupuri de minerit ETH, a anunțat lansarea unui serviciu de staking pool pentru utilizatori. Aproape jumătate din puterea de hash , utilizată în prezent pentru a mina ETH, este împărțită între Ethermine și F2Pool.
We are proud to announce Ethermine Staking! 🎉
Ethermine Staking is an investment based on ETH_STORE, an objective and transparent reference rate based on Ethereum Proof-of-Stake.
Invest as little as 0.1 ETH https://t.co/myG3pOob7P
— Ethermine.eth (@ethermine_org) August 30, 2022
Al doilea cel mai mare grup de minerit ETH, F2Pool, a anunțat sfârșitul erei mineritului PoW în a doua săptămână a lunii august.