Fostul CEO al BitMEX, Arthur Hayes, a fost condamnat vineri la doi ani de probațiune, cu arest la domiciliu de șase luni și monitorizarea locației, într-un tribunal federal din New York. Arthur Hayes a pledat vinovat în februarie, sub acuzația că nu a implementat în mod intenționat un program de combatere a spălării banilor (AML) în cadrul exchange-ului BitMEX.
BitMEX este o platformă de schimb de criptomonede și tranzacționare cu derivate. Este deținut și operat de HDR Global Trading Limited, care este înregistrată în Seychelles. Compania a fost fondată în 2014 de Arthur Hayes, Ben Delo și Samuel Reed, cu finanțare de la familie și prieteni.
Arthur Hayes, un rezident al Singapore, va avea la dispoziție 30 de zile pentru a decide unde se va stabili în SUA pentru a executa pedeapsa de arest la domiciliu. După ce a trăit în Asia timp de 14 ani, Hayes și-a cumpărat recent o casă în Miami, dar avocatul său a solicitat să fie supus arestului la domiciliu în altă parte, deoarece nu are cunoscuți în Florida.
Cu o mulțime de prieteni și membri ai familiei în sala de judecată, aflați în spatele lui, inclusiv soția, mama și fratele său, fondatorul BitMEX i-a spus judecătorului că își asumă „întreaga responsabilitate” pentru acțiunile sale.
„Regret profund că am fost implicat în această activitate criminală, cei mai buni ani sunt în fața mea. Sunt gata să întorc pagina și să o iau de la capăt. Te rog, lasă-mă să merg acasă, profund pocăit și capabil să încep următorul capitol din viața mea”, a declarat inculpatul în fața judecătorului.
Judecătorul John Koeltl de la Curtea Districtului de Sud din New York a fost de acord ca Arthur Hayes să aibă permisiunea de a călători în străinătate după încheierea cu succes a arestului la domiciliu, fiind verificat de ofițerul lui de probațiune, periodic, prin apel video.
Verdictul lui Arthur Hayes a fost o surpriză. O înțelegere de recunoaștere a vinovăției la care el a ajuns cu guvernul – la începutul acestui an – presupunea executarea unei sentințe de la șase până la 12 luni de închisoare. Acuzațiile pe care le-a înfruntat s-au soldat cu o pedeapsă maximă de până la 10 ani de închisoare.
Dar pentru că Arthur Hayes a fost pentru prima dată implicat în activități criminale și având o lungă istorie de muncă caritabilă, Departamentul de Probațiune a recomandat o perioadă de probațiune de doi ani fără închisoare.
Într-o notă de condamnare depusă pe 12 mai, procurorii au respins recomandarea Departamentului de Probațiune și au cerut judecătorului Koeltl să-l condamne la o pedeapsă mai mare decât cea de la șase până la douăsprezece luni – prevăzută în acord.
Judecătorul Koeltl a refuzat, argumentând că instanța ar trebui să-l trateze pe Arthur Hayes ca pe o persoană individuală și nu ca pe o avertizare pentru celelalte platforme de tranzacționare a criptomonedelor din străinătate.
De asemenea, Hayes va putea continua să comunice cu co-fondatorii BitMEX, Samuel Reed și Ben Delo, care au pledat vinovați. Orientările standard de probațiune le interzic infractorilor să comunice cu alți criminali cunoscuți, dar judecătorul Koeltl a fost de acord să facă o excepție pentru Hayes și co-fondatorii săi.
Hayes, Reed și Delo – precum și primul angajat al companiei, Gregory Dwyer – au fost acuzați inițial, în octombrie 2020, printr-o acuzație de încălcare a Legii privind secretul bancar (BSA) și alta pentru că au complotat în acest sens. Gregory Dwyer a pledat nevinovat, procesul urmează să aibă loc anul acesta.
Arthur Hayes s-a predat autorităților americane din Hawaii în aprilie anul trecut, într-un acord negociat între avocații săi și procurorii federali. El a fost eliberat cu o garanție de 10 milioane de dolari, susținută cu 1 milion de dolari în numerar și semnată de mama sa.
Dezmințind mitul despre ușurința spălării banilor în afacerile cu criptomonede, o nouă analiză evidențiază potențialul tehnologiei blockchain și al criptomonedelor de a detecta infracțiunile financiare.
În timp ce multe proiecte din ecosistemul crypto au căzut victime ale unor atacuri direcționate, răufăcătorii încă se chinuie să scoată banii din fondurile furate, fără a fi depistați.