La data de 31 mai 2023, prețul Bitcoin este de 27.686 dolari, iar Ethereum se situează la 1.901 dolari. Aceste prețuri reflectă o creștere a valorii acestor criptomonede, cu Bitcoin în creștere cu 65% și Ethereum în creștere cu 55% față de începutul anului.
În ultimele săptămâni, am observat o volatilitate crescută pe piață. Între mijlocul lunii martie și mijlocul lunii aprilie, Bitcoin a fluctuat într-un interval de preț restrâns, între aproximativ 26.000 și 28.600 de dolari.
Cu toate acestea, pe data de 10 aprilie, Bitcoin a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând până la 31.005 dolari, iar prețul Ethereum a avut, de asemenea, o creștere în aprilie, depășind 2.000 dolari pentru prima dată în opt luni, după upgrade-ul Shanghai.
Această tendință bullish a fost determinată în parte de o scădere bruscă a acțiunilor First Republic Bank, care a raportat o scădere semnificativă a depozitelor clienților în primul trimestru. Criza bancară continuă din SUA și potențialul unei recesiuni iminente i-au determinat pe unii investitori să caute refugiu în criptomonede.
Impactul reglementărilor asupra pieței crypto
Piața criptomonedelor a fost, de asemenea, influențată de evoluțiile în materie de reglementare. Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) a propus amendamente pentru a include platformele de tranzacționare crypto sub reglementările existente privind valorile mobiliare, ceea ce indică faptul că companiile crypto nu vor beneficia de un set de reglementări adaptate.
Această propunere a întâmpinat rezistență din partea platformei de tranzacționare de criptomonede Coinbase și a membrilor Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentanților, care acuză SEC că împinge platformele de criptomonede peste hotare. În plus, au fost propuse noi reguli pentru ,,stablecoin-urile” de tip ,,payment” care ar putea limita riscul și pot atrage mai multe investiții instituționale.
Peisajul crypto în continuă evoluție și lichiditatea
Potrivit unui raport realizat de K33 Research, schimbările reglementare în Asia și realegerea lui Recep Erdogan în funcția de președinte al Turciei au contribuit la modificarea dinamicii pieței.
K33 Research sugerează că creșterea prețului Bitcoin a fost parțial determinată de pozițiile pe termen scurt excesiv de îndatorate, ceea ce a dus la o scădere. În același timp, progresul în negocierile privind plafonul datoriei SUA a alimentat o creștere atât pe piața criptomonedelor, cât și pe piața acțiunilor din SUA.
Raportul evidențiază evoluția structurii pieței crypto, cu stablecoin-urile și Ether câștigând în importanță, în timp ce dominanța Bitcoin rămâne relativ scăzută. Această schimbare în dinamica pieței, împreună cu posibila lipsă a unei rotații suficiente a riscului, a atras comparații cu precedenta piață bear.
Cu toate acestea, raportul subliniază și faptul că remedierea acestor incertitudini de pe piață constă în creșterea lichidității, care în prezent pare a fi insuficientă. Absența lichidității contribuie în continuare la volatilitatea și imprevizibilitatea pieței crypto.