Republica Centrafricană a anunțat ieri, 27 aprilie, că a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată, devenind astfel a doua țară care a acționat după El Salvador.
Parlamentarii din Republica Centrafricană au adoptat proiectul de lege „fără ambiguitate”, iar președintele Faustin Archange Touadella l-a semnat în lege, a anunțat pagina oficială de Facebook a palatului prezidențial.
Bitcoin va servi drept monedă națională împreună cu francul CFA, o monedă regională susținută de Franța și folosită și în Camerun, Ciad, Congo, Guineea Ecuatorială și Gabon.
S-a zvonit de multă vreme că Republica Centrafricană este pe cale să legalizeze criptomonedele, dar adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată i-a surprins pe mulți.
Republica Centrafricană – „prima țară din Africa care a adoptat Bitcoin”
„Această mișcare plasează Republica Centrafricană pe harta celor mai îndrăznețe și vizionare țări din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Obed Namsio.
Mișcarea nu este de a lupta împotriva inflației, CFA are de fapt o inflație mai scăzută decât dolarul american. Cele mai recente cifre o situează la aproximativ 4,8% pe an, deși a fluctuat între -3 și 12% în ultimii cinci ani.
Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace și mai tulburate țări de pe planetă, blocată într-un război civil de nouă ani, iar economia sa este puternic dependentă de extracția minerarelor, dintre care o mare parte este informală.
Cu un produs intern brut de aproximativ 2,4 miliarde de dolari, Republica Centrafricană este clasificată drept o economie „reprimată”, conform indexului de libertate economică al Fundației Heritage.
Martin Ziegler, fost parlamentar de opoziție și fost prim-ministru al Republicii Centrafricane, s-a plâns că proiectul de lege a fost aprobat prin „proclamație”, iar unii parlamentari intenționează să ducă cazul la Curtea Constituțională.
El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată în 7 septembrie.
https://twitter.com/nayibbukele/status/1402508938415939593
Cetățenilor din El Salvador li se permite să folosească moneda digitală – împreună cu dolarul american, care a fost moneda oficială timp de două decenii – pentru a plăti orice bun sau serviciu, folosind portofelul digital Chivo.
Adoptarea a fost puternic criticată de Fondul Monetar Internațional (FMI). Acesta a avertizat asupra „riscurilor semnificative pentru „stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor”.
Autoritățile de reglementare împărtășesc aceste îngrijorări, iar alți critici spun că transferurile anonime de criptomonede sunt instrumentul perfect pentru traficanți și pentru spălarea banilor.