Bitcoin a atins marți un minim de 36.400 de dolari, cel mai scăzut preț din 3 februarie, conform TradingView.

Volatilitatea pieței s-a intensificat după ce președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs de aproape o oră despre starea conflictului din Ucraina. Putin a recunoscut în cele din urmă două republici separatiste din estul Ucrainei și ulterior a ordonat trupelor ruse să intre în ceea ce era considerat încă teritoriu oficial ucrainean.
Acțiunile și activele de risc au reacționat negativ la știri. În mod previzibil, având în vedere teama de război la scară largă, companiile rusești au avut de suferit cel mai mult. Valoarea rublei a scăzut și ea, atingând un vârf de 85,6 per dolar – o cifră neatinsă din 2016. Sancțiunile occidentale au intensificat și mai mult pierderile.
Bitcoin se prăbușește, dar aurul crește
Un câștigător neașteptat a fost aurul, care, spre deosebire de Bitcoin, nu a suferit nicio pierdere, dovedind încă o dată statutul său de activ de refugiu.
În acest sens, analistul Holger Zschaepitz a comentat:
„Se pare că Bitcoin nu este un activ de refugiu în vremuri de criză geopolitică. Aurul digital (Bitcoin) a scăzut sub 37.000 de dolari, aurul „analogic” a urcat la 1900 de dolari. Corelația dintre aurul digital și analogic este acum chiar negativă. Ideea că aurul digital este o modalitate mai bună de a scăpa de fluctuațiile activelor de risc s-a dovedit falsă după evenimentele din Ucraina”.
Looks like Bitcoin will not be safe haven in geopol crises. Digital gold (Bitcoin) has plummeted to <$37k, while Gold has risen >$1900/oz. Correlation between digital & analog Gold is now even neg. Narrative that digital Gold is better way to escape has not panned out in Ukraine. pic.twitter.com/94bH8eV7V3
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) February 22, 2022
De la începutul anului XAU/USD a crescut cu peste 6%, în timp ce BTC/USD a scăzut cu 23%.
Michael van de Poppe a adăugat:
„Este minunat să vezi cât de bine se descurcă aurul în aceste vremuri incerte. Se mișcă încet în sus, în timp ce activele de risc, cum ar fi acțiunile și Bitcoin, sunt în dificultate.”
It’s actually great to see that #Gold is doing really well in these times of heavy uncertainties, crawling upwards, while risk-on assets like stocks and #Bitcoin are having a hard time.
— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) February 22, 2022
Zschaepitz a adăugat că investițiile ETF au fost în creștere în februarie.
#Gold – the long-time haven – has climbed back >$1,900/oz on Ukraine tensions. Investors have been building up positions in bullion-backed ETFs over recent weeks. pic.twitter.com/Nf2Nf7D4CV
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) February 22, 2022
Ochii traderilor de Bitcoin sunt atenți nu numai asupra Rusiei, ci și asupra norilor de furtună care se formează pe piețele asiatice. În China, am văzut două zile de scăderi semnificative pentru unele dintre cele mai mare acțiuni, inclusiv Tencent, în urma știrilor despre o intervenție de reglementare iminentă a guvernului.
„39.600 de dolari reprezintă acum o rezistență cheie pentru Bitcoin”, a declarat marți analistul Matthey Hyland.
$39.6k is now the new key resistance the #Bitcoin bulls must get back above https://t.co/uaFn90X6G7
— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) February 22, 2022
El a adăugat că MACD (Convergența / Divergența Mediilor Mobile) de pe graficul de trei zile este pe cale să experimenteze o încrucișare bearish, în contrast direct cu speranțele anterioare că o erupție bullish ar putea precede un impuls ascendent pentru Bitcoin.
Sentimentul general al pieței a fost, de asemenea, afectat. Indicele Crypto Fear & Greed a scăzut la 20/100, în intervalul de „frică extremă”.
