Bitcoin a început ziua în scădere cu 3%, tranzacționându-se la 27.600 de dolari la momentul redactării acestui articol. La fel, Ether a scăzut și el cu 3,20%, fiind cotat în prezent la 1.741 de dolari.
Principalul motiv de îngrijorare printre investitori rămâne impactul ratelor dobânzilor asupra pieței. Potrivit unui raport recent al lui David Mericle, economistul șef al Goldman Sachs, Rezerva Federală este probabil să suspende creșterea ratelor dobânzilor din cauza tensiunilor din sistemul bancar.
Rata dobânzilor este în prezent cel mai important aspect de luat în considerare pentru participanții la piață. Într-un raport recent, David Mericle, economistul șef al Goldman Sachs, a declarat că Rezerva Federală va suspenda probabil creșterea ratelor dobânzilor din cauza provocărilor cu care se confruntă sistemul bancar.
Deși factorii decizionali au răspuns agresiv pentru a stabiliza sistemul financiar, piețele par să nu fie convinse că eforturile de a susține băncile mici și mijlocii vor fi suficiente”, a scris Mericle.
“Credem că oficialii Fed vor împărtăși, prin urmare, opinia noastră că stresul din sistemul bancar rămâne cea mai imediată preocupare pentru moment.”
Tom Shaughnessy, co-fondator al Delphi Digital, sugerează că piața transmite semnale contradictorii. În timp ce unii consideră posibilitatea ca Rezerva Federală să suspende creșterea ratelor dobânzilor ca un semnal pozitiv pentru Bitcoin, realitatea ar putea fi cu totul diferită.
Tom Shaughnessy a observat că datele istorice arată că vânzările pe piață apar în mod obișnuit odată cu suspendarea creșterii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală sau cu schimbarea direcției politicii sale.
El crede că actuala creștere a prețului Bitcoin este mai puțin influențată de posibilitatea ca Fed să suspende creșterea ratelor dobânzilor și mai mult determinată de presiuni sau surplusuri de lichiditate pe piață.
Datele furnizate de CryptoQuant susțin teza lui Shaughnessy. Indicatorul „Adjusted Output Profit Ratio”, care urmărește profitabilitatea investitorilor care dețin active pe termen lung, sugerează că tot mai mulți investitori vând la un preț mai mare decât cel la care au cumpărat. Aceasta poate fi un semn că piața a atins un maxim în mijlocul unui trend ascendent.
În același timp, indicatorul Net Unrealized Profit and Loss al CryptoQuant arată că investitorii se află într-o fază de anxietate, ceea ce înseamnă că aceștia au profituri nerealizate moderate.
Indicele Crypto Fear and Greed a crescut la cel mai mare nivel din ultimele 16 luni
În prezent, indicele Crypto Fear and Greed se situează la 68, indicând o stare de „Lăcomie”. Acest nivel a fost înregistrat ultima dată în mijlocul lunii noiembrie 2021, imediat după ce Bitcoin a atins cea mai mare valoare înregistrată vreodată, depășind 69.000 de dolari.
Când indicele Crypto Fear and Greed este ridicat, experții pot avertiza că piața este supra-cumpărată și pregătită pentru o corecție. De asemenea, aceștia pot avertiza că sentimentul investitorilor a devenit excesiv de optimist, ceea ce ar putea duce la o scădere ulterioară a prețului.