Arderea criptomonedelor sau Coin Burn, este un mecanism foarte important care presupune eliminarea definitivă a activelor digitale din circulație.
Acesta este un proces ce implică mutarea monedelor către o adresă publică unde cheile private nu pot fi obținute – ceea ce face imposibilă cheltuirea monedelor. Arderea elimină eficient monedele sau tokenurile din circulație – astfel se reduce numărul total de monede (Circulating Supply).
De exemplu: dacă Supply-ul monedei X este de 100.000 de bucăți și 5.000 dintre acestea sunt implicate într-un proces de ardere – noua cantitate aflată în circulație, în urma arderii, va fi de 95.000 monede.
Arderea criptomonedelor și a NFT-urilor este comparabilă cu arderea numerarului de către state, pentru reducerea inflației sau distrugerea artei, deși presupune un sistem mult mai complex și dificil decât arderea unui obiect fizic la propriu.
Dar de ce ar vrea un proiect cripto să-și distrugă propriile monede? Există o serie de motive, pe care le vom explora în acest articol.
Ce presupune arderea activelor digitale?
Actul de ardere a activelor digitale este un proces prin care acestea sunt trimise într-o locație din care nu pot fi recuperate niciodată, cunoscută și sub numele de adresă de ardere, care elimină efectiv activul digital din circulație, blocându-l pentru totdeauna.
O adresă de burnout este un portofel digital care nu poate fi accesat deoarece nu are atașată o cheie privată, cum ar fi un lacăt care nu are gaură pentru cheie. Adresele de ardere sunt uneori denumite și adrese de consum. Trimiterea unui token la o adresă de ardere elimină efectiv activul digital din capitalizarea totală, blocându-l și împiedicând activul să fie tranzacționat din nou.
Arderea de monede este de obicei utilizată pentru a încetini ratele inflației sau pentru a reduce numărul de monede aflate în circulație. Prin reducerea ofertei circulante, monedele devin mai rare, făcându-le potențial mai valoroase și recompensând deținătorii de criptomonede pe termen lung.
Acest mecanism de ardere este asemănător celui prin care o companie cotată la bursă își cumpără propriile acțiuni. Acest lucru reduce suma totală a acțiunilor restante, contribuind la consolidarea sau îmbunătățirea valorii acțiunilor rămase în circulație.
Arderea tokenurilor poate duce la o creștere a prețului acelor tokenuri care sunt în circulație. Prețul unui activ poate fi văzut ca o relație între cerere și ofertă. Dacă există mai puține active disponibile pentru investitori decât există cerere pentru acestea, activele vor avea un preț mai mare atunci când sunt tranzacționate. În schimb, dacă există o abundență de active care depășesc cu mult cererea, prețul activului scade adesea.
Prin reducerea ofertei de monede digitale, arderea tokenurilor poate crea un dezechilibru în privința cererii, care de obicei crește prețul criptomonedelor din cauza deficitului de active.
De ce unele protocoluri își ard tokenurile?
Uneori, proiectele cripto își ard propriile tokenuri, absorbind costul acestora și returnând valoare investitorilor sub forma unui preț mai mare per criptomonedă. Din acest motiv, planul de ardere a activelor digitale poate fi interpretat ca o știre pozitivă, dar nu are întotdeauna un efect imediat asupra prețului.
Acest lucru se datorează faptului că unele procese de ardere a criptomonedelor sunt automatizate pentru a se produce în mod regulat sau sunt dezvăluite cu mult timp în avans. De asemenea, este posibil ca alte noutăți despre activele digitale să aibă un impact mai mare asupra mișcării prețului.
Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea bursieră, urmează să renunțe la această metodă de ardere a tokenurilor ca urmare a trecerii blockchain-ului de la tehnologia proof-of-work la proof-of-stake. EIP-1559, este o actualizare introdusă în august 2021, prin care sunt arse monedele Ethereum percepute pentru taxele de verificare a tranzacțiilor în rețea. Până acum, conform Watch the Burn, 2,9 miliarde de dolari au fost scoși din Ethereum (2,5 milioane de ETH).
Proiectul Metaverse Otherside creat de compania din spatele Bored Ape Yacht Club, Yuga Labs, a dus la arderea de monede Ethereum în valoare de 157 de milioane de dolari, din motiv că cererea de cumpărare a fost extrem de mare, ceea ce a creat congestie.
O altă criptomonedă care a introdus mecanismul de ardere este meme-coin-ul Shiba Inu (SHIB). În aprilie 2022, dezvoltatorii Shiba Inu au lansat portalul SHIB Burning, în care cei care decid să-și ardă monedele SHIB vor primi un alt token, burntSHIB, în schimbul căruia primesc recompense în tokenul ERC-20 RYOSHI.
Unele monede stabile algoritmice folosesc arderea ca metodă de păstrare a valorii unui activ la un anumit preț. Mecanismul funcționează prin arderea tokenurilor atunci când prețul activului este scăzut – pentru a reduce oferta și pentru a se potrivi mai bine cu cererea. De multe ori, monedele stabile algoritmice stabile mintează mai multe monede pentru a crește oferta totală atunci când se întâmplă contrariul.
Arderea NFT-urilor
Pe lângă arderea criptomonedelor, este, de asemenea, posibilă arderea activelor digitale nefungibile (NFT), unele proiecte NFT au incorporat mecanismul de ardere în planurile lor. Exemple de proiecte NFT care au folosit mecanismele de ardere a tokenurilor nefungibile includ:
Burn.art – Un proiect care folosește o criptomonedă numită ASH, care este derivată din arderea NFT-urilor, ca punct de intrare în piața sa. Proiectul a fost creat de celebrul artist NFT Pak și permite utilizatorilor să-și ardă NFT-urile în schimbul ASH, potențial sporind valoarea NFT-urilor din aceeași colecție care sunt încă disponibile și oferind utilizatorilor acces la platformă.
WAGDIE – O colecție de avatare pixelate care este opusul expresiei populare din comunitatea cripto “we’re all going to make it”, (toți vom reuși). Ca o tactică de marketing neconvențională, WAGDIE a cumpărat un Mutant Ape NFT care valora mii de dolari și l-a ars ca un tribut adus proiectului lor.
https://twitter.com/wagdie_eth/status/1533983956537856000?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1533983956537856000%7Ctwgr%5Eaf6bab55091b664f4a9dbc0e9f83172290305766%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2Fresources%2Fwhat-is-a-token-burn-how-crypto-is-removed-from-circulation
Proprietatea și controlul personal este în esența monedelor digitale, iar capacitatea de a le arde face parte din asta. A fi capabil să faci ceea ce îți dorești cu activele tale digitale este cheia principiilor pe care au fost construite inițial, chiar și atunci când asta înseamnă să renunți la dreptul tău de proprietate asupra lor într-un mod care să asigure că nu vor mai vedea niciodată lumina zilei.