Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB) a anunțat că își va propune propriile reguli pentru a asigura „reglementarea și supravegherea robustă” a criptomonedelor.
Organizația a spus că va raporta miniștrilor de finanțe și bancherilor centrali G20 în octombrie cu privire la abordarea sa de reglementare a monedelor stabile și a altor criptomonede.
„Cripto-activele, inclusiv așa-numitele monede stabile, evoluează rapid. Turbulențele recente de pe piețele cripto-activelor evidențiază volatilitatea lor intrinsecă, vulnerabilitățile structurale și problema interconexiunii lor crescânde cu sistemul financiar tradițional”, a spus FSB într-un comunicat.
Organizația a adăugat că eșecul chiar și al unui singur jucător de pe piață ar putea duce nu numai la „pierderi potențial mari pentru investitori și amenință încrederea pieței”, dar ar putea și „transfera rapid riscul către alte părți ale ecosistemului cripto”.
„Acest lucru ar putea avea efecte de propagare asupra unor părți importante ale finanțelor tradiționale, cum ar fi piețele de finanțare pe termen scurt”, a spus FSB, adăugând că autoritățile de reglementare globale trebuie să reglementeze piețele cripto pe baza principiului „aceeași activitate, aceeași reglementare, același risc”.
În plus, FSB a declarat că monedele stabile care intră în curentul principal al sistemului financiar trebuie să îndeplinească „standarde înalte de reglementare și transparență, să mențină rezerve care să mențină o valoare stabilă în orice moment și să respecte standardele internaționale relevante”.
Potrivit declarației, interesul crescând al FSB pentru reglementările cripto se datorează declinului recent al pieței. Autoritatea de reglementare a spus că piețele volatile au evidențiat „conexiunea tot mai mare dintre criptomonede și sistemul financiar tradițional”.
FSB a subliniat anterior mai multe riscuri prezente în industria cripto în februarie a acestui an. Autoritatea a fost preocupată în mod special de potențialul eșec al anumitor monede stabile, problema lacunelor de date din industria cripto, precum și de rezultatele potențial amenințătoare ale creșterii rapide a finanțelor descentralizate (DeFi).
FSB este un organism internațional înființat pentru a coordona activitatea autorităților financiare naționale și a organismelor globale de standardizare la nivel internațional. Scopul este de a dezvolta o politică de reglementare eficientă și o politică privind legislația de supraveghere pe piețele financiare și de a promova punerea sa în aplicare.